Dit artikel is gerelateerd aan:

Afschermen bezoekadres in handelsregister kan bij dreiging

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 juli 2022

Wat verandert er?

Bent u ondernemer en wilt u uw bezoekadres geheimhouden? Het wordt mogelijk om het bezoekadres van een bedrijf of rechtspersoon in het openbare handelsregister af te schermen. Dit is mogelijk als er sprake is van een dreiging. En het in verband daarmee niet wenselijk is dat het adres door iedereen is op te vragen.

Het afschermen van het bezoekadres kan op 2 manieren:

  1. Het bezoekadres van een bedrijf of rechtspersoon kan worden afgeschermd als dat nodig is voor de veiligheid van een persoon. Dat geldt ook als het betreffende adres geen woonadres is.
  2. Mensen die door hun beroep blootstaan aan waarschijnlijke dreiging kunnen alleen hun woonadres in het handelsregister laten afschermen. Bijvoorbeeld journalisten. Voor deze preventieve afscherming moeten beroepsorganisaties afspraken maken met KVK. Deze preventieve afscherming kan niet bij een bv of nv.

KVK schermt nu al op verzoek een bezoekadres af in het geval een betrokkene wordt bedreigd of zich bedreigd voelt. KVK loopt hiermee vooruit op de nieuwe regeling.

Voor wie?

  • ondernemers die hun bezoekadres geheim willen houden.
  • rechtspersonen die hun bezoekadres geheim willen houden. Bijvoorbeeld stichtingen en verenigingen, maar geen bv's en nv's.

Wanneer?

De wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008 gaat naar verwachting in op 1 juli 2022.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)