Alcohol schenken met een drank- en horecavergunning

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Schenkt u alcohol in uw horecabedrijf? Dan heeft u een drank- en horecavergunning nodig. Kijk hier aan welke eisen u moet voldoen voor een DHW-vergunning / alcoholvergunning.

Vraag de drank- en horecavergunning aan bij uw gemeente

Verkoopt of schenkt u drank met alcohol, die uw klanten in uw horecazaak of op het terras opdrinken? Dan moet u een drank- en horecavergunning (DHW-vergunning / alcoholvergunning) van de gemeente hebben.

Wanneer moet u een drank- en horecavergunning (alcoholvergunning) aanvragen?

Een drank- en horecavergunning (alcoholvergunning) is verplicht voor alle ondernemers in de horeca. Dat geldt voor ondernemers die met hun zaak winst willen maken. Maar bijvoorbeeld ook voor sportverenigingen en stichtingen (paracommerciële horeca) die drank schenken.

U heeft ook een vergunning nodig als u alleen bier of wijn (met minder dan 15% alcohol) schenkt.

Wilt u alcohol gebruiken bij het bereiden van voedsel? Dan heeft u geen drank- of horecavergunning nodig.

Mag u alcohol schenken aan minderjarigen?

U mag geen alcohol verkopen of schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Het is strafbaar voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen, bijvoorbeeld in de horeca, en die door te geven aan een minderjarige. Ook u als horecaondernemer kan dan een boete krijgen.

Waaraan moet uw personeel voldoen?

Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.

Waaraan moet u als ondernemer voldoen?

In uw zaak moet altijd een leidinggevende aanwezig zijn. Die moet minimaal 21 jaar zijn en een SVH Verklaring Sociale hygiëne of Verklaring Vakbekwaamheid hebben. Dit kunt u opzoeken in het Register Sociale Hygiëne.

Bent u met andere ondernemers (vennoten) eigenaar van uw horecaonderneming? Dan gelden deze eisen voor alle vennoten. Mogelijk vraagt uw gemeente om een ingevuld Bibob-formulier. Hiermee controleert de gemeente of alle vennoten betrouwbaar zijn voordat ze een vergunning verlenen.

Zijn er veranderingen in uw horecabedrijf?

Verandert de leidinggevende van uw horecabedrijf? Dan moet u dit melden bij de gemeente. Verandert de rechtsvorm van uw horecabedrijf? Dan moet u een nieuwe drank- en horecavergunning aanvragen. Verandert uw horecabedrijf bouwtechnisch zo dat de omschrijving in uw vergunning niet meer klopt? Dan moet u dit binnen een maand melden bij de gemeente.

Ontheffing Alcoholwet (tapontheffing)

Wilt u als horecaondernemer bij een evenement bier, wijn, port of sherry verkopen? Dan heeft u een ontheffing van de gemeente nodig. Deze geldt voor een aaneengesloten periode van maximaal 12 dagen. U kunt voor hetzelfde jaarlijkse evenement 1 ontheffing krijgen. Mogelijk heeft u ook een evenementenvergunning nodig.

Digitaal aanvragen met de berichtenbox

De (ontheffing) drank- en horecavergunning vraag u digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1