Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Heeft u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? U kunt bij de gemeente Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aanvragen. Let op: in het veld hieronder vult u de gemeente in waar u woont. Krijgt u geen resultaat, neem dan contact op met uw gemeente.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
  Wij hebben bij uw gemeente, provincie of waterschap geen informatie gevonden over dit onderwerp.

  Heeft u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld omdat u een bedrijf start vanuit een uitkering? Dan heeft u misschien recht op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De Bbz vraagt u aan bij de gemeente waar u woont. Er zijn verschillende vormen van financiering. Zoals een tijdelijke aanvulling op uw inkomen. Of een bedrijfskapitaal. Vaak is dit een lening.

  Coronacrisis: Extra ondersteuning voor zelfstandig ondernemers

  Er is een extra Bbz-ondersteuning voor zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in financiële moeilijkheden terecht zijn gekomen. Deze regeling heet de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Lees hier meer over de voorwaarden de Tozo en hoe u kunt aanvragen.

  Wanneer komt u in aanmerking voor de Bbz?

  U kunt de bijstand voor zelfstandigen aanvragen in de volgende situaties:

  Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden

  Het ligt aan uw situatie of u recht heeft op de bijstand voor zelfstandigen vanuit de Bbz. En in welke vorm. Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden. Zo bepaalt uw eigen vermogen of bijvoorbeeld bedrijfskapitaal een gift is of een lening (waar u rente over betaalt). Bekijk daarom goed wat voor u geldt. Uw gemeente kan u hierbij helpen.

  Hoe vraagt u de Bbz aan?

  U vraagt de bijstand voor zelfstandigen aan bij de Sociale Dienst in de gemeente waar u woont.

  Heeft u in 2014-2016 Bbz ontvangen?

  Kreeg u in de periode 2014-2016 Bbz? Er is een compensatieregeling Bbz voor ondernemers die in deze periode de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen moesten tellen. Hierdoor moesten zij toeslagen terugbetalen. Deze ondernemers kunnen vóór 1 juli 2020 een brief sturen aan de BelastingdienstExterne link en vragen hun toeslagen voor 2014-2016 opnieuw toe te kennen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven