Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap

Heeft u als zelfstandig ondernemer financiële ondersteuning nodig? Bijvoorbeeld omdat u een bedrijf start vanuit een uitkering? Dan heeft u misschien recht op financiering, vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Die vraagt u aan bij uw gemeente. Er zijn verschillende vormen van financiering. Zoals een tijdelijke aanvulling op uw inkomen. Of een bedrijfskapitaal. Vaak is dit een lening.

Wanneer komt u in aanmerking voor de Bbz?

U kunt de bijstand voor zelfstandigen aanvragen in de volgende situaties:

Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden

Het ligt aan uw situatie of u recht heeft op de bijstand voor zelfstandigen vanuit de Bbz. En in welke vorm. Voor iedere situatie gelden andere voorwaarden. Zo bepaalt uw eigen vermogen of bijvoorbeeld bedrijfskapitaal een gift is of een lening (waar u rente over betaalt). Bekijk daarom goed wat voor u geldt. Uw gemeente kan u hierbij helpen.

Hoe vraagt u de Bbz aan?

U vraagt de bijstand voor zelfstandigen aan bij de Sociale Dienst in de gemeente waar u woont.

Heeft u in 2014-2016 Bbz ontvangen?

Kreeg u in de periode 2014-2016 Bbz? Er is een compensatieregeling Bbz voor ondernemers die in deze periode de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen moesten tellen. Hierdoor moesten zij toeslagen terugbetalen. Deze ondernemers kunnen vóór 31 december 2019 een brief sturen aan de BelastingdienstExterne link en vragen hun toeslagen voor 2014-2016 opnieuw toe te kennen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven