Belasting bij verkoop van uw bedrijf

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Als u uw bedrijf verkoopt, moet u ook met de Belastingdienst uw zaken afhandelen. Wat daarbij komt kijken, hangt onder meer af van de rechtsvorm van uw bedrijf.

Eenmanszaak of vof

Als u een eenmanszaak verkoopt of een aandeel in een vof overdraagt, dan gelden voor u dezelfde belastingregels als wanneer u uw bedrijf zou opheffen. U moet dan de stakingswinst berekenen. Omdat de stakingswinst als inkomen telt, betaalt u hierover inkomstenbelasting. Daarbij komt u onder voorwaarden in aanmerking voor stakingsaftrek. Ook moet u uw eventuele oudedagsreserve verrekenen. Uw accountant of fiscalist kan u adviseren bij deze complexe zaken.

Bv of nv

Bij de verkoop van uw bv of nv gelden er andere regels. Afhankelijk van de juridische structuur van uw onderneming krijgt u te maken met verschillende belastingen. Als u bijvoorbeeld de aandelen vanuit privé-eigendom verkoopt krijgt u vooral te maken met de inkomstenbelasting. Maar verkoopt u de aandelen van een werkmaatschappij vanuit een holding of beheermaatschappij, dan ligt de zaak weer volstrekt anders. Uw accountant of fiscalist weet meer over deze ingewikkelde zaken.

Deze informatie is geplaatst door

KVK