Zoeken

Belastingdienst krijgt gegevens van verkopers op platformen

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezenEnglish version
Ingangsdatum: 1 januari 2023

Wat is er veranderd?

Verkoopt u goederen of diensten via een online verkoopplatform? Platformen moeten informatie over verkopers die via hun platformen geld verdienen, doorgeven aan de belastingdienst. Dit geldt voor Europese digitale platformen en digitale platformen met Europese klanten. De nationale belastingdiensten zijn verplicht die informatie automatisch te delen met de andere landen van de EU. Hierdoor krijgt de Belastingdienst een beter beeld over inkomsten die ondernemers via online verkoopplatformen krijgen.

Als bijvoorbeeld een taxichauffeur via een platform wordt gekoppeld aan klanten die een taxirit afnemen, dan moet dit platform sommige informatie over de verkoper van deze activiteiten doorgeven aan de Belastingdienst. Denk hierbij aan informatie als:

  • de inkomsten die verkoper heeft gekregen
  • rekeningnummer, naam en adresgegevens van de verkoper

Voor wie?

  • ondernemers die goederen of diensten via een online verkoopplatform aanbieden
  • online verkoopplatformen met Europese klanten

Wanneer?

De 'Wet transparantie over inkomsten digitale platformen' en de wijziging van de 'Wet op de internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen' zijn ingegaan op 1 januari 2023.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1