Bijtelling voor nieuwe elektrische auto's omhoog

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 januari 2022

Wat verandert er?

Gaat u in een elektrische auto van de zaak rijden? En het is een nieuwe auto? De bijtelling voor nieuwe elektrische auto's gaat omhoog van 12% naar 16%. Het nieuwe percentage geldt voor auto’s zonder CO2-uitstoot met een datum eerste toelating in 2022 tot en met 2024. Bijtelling is een percentage van de nieuwprijs van de auto, waarover u inkomstenbelasting betaalt.

De maximale cataloguswaarde (nieuwprijs) waarover u korting op de bijtelling krijgt, wordt in 2 stappen verlaagd. In 2022 geldt de bijtelling voor elektrische auto's voor het catalogusbedrag tot € 35.000. Vanaf 2023 wordt dat € 30.000. Voor het bedrag daarboven betaalt u de standaard bijtelling van 22%.

Auto op waterstof of zonne-energie

Schaft u in 2022 een nieuwe auto op waterstof of zonne-energie aan? Dan geldt de 16% bijtelling voor de hele cataloguswaarde.

Voor wie?

  • ondernemers met een volledig elektrische auto van de zaak, waarbij de auto nieuw is aangeschaft in 2022 tot en met 2024

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2022.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven