Zoeken

Blikjes krijgen statiegeld

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezenEnglish version
Ingangsdatum: 1 april 2023

Wat verandert er?

Verkoopt u drank in blikjes? Er komt statiegeld op blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank. Voor ieder blikje wordt straks minimaal 15 cent statiegeld gerekend. Supermarkten moeten de lege blikjes innemen.

Producenten van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem.

Voorwaarden bij het inzamelen

De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Bij het inzamelen is het belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde streepjescode hebben. De blikjes moeten in een goede staat verkeren. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn. Want dan kunnen de statiegeldautomaten het blikje niet herkennen. U kunt statiegeldblikjes herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket.

Landelijk dekkend statiegeldsysteem

Vanaf 1 april 2023 werkt er een landelijk dekkend statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen. Statiegeld Nederland is de organisatie die het statiegeld op blik uitvoert

Voor wie?

  • producenten en importeurs van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank
  • supermarkten

Wanneer?

Het 'Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen' gaat in op 1 januari 2023. Maar producenten en importeurs van metalen drankblikjes hoeven pas op 1 april 2023 alles klaar te hebben voor het landelijk innemen en verwerken van statiegeldblikjes.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1