Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Blikjes hebben statiegeld

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: 1 april 2023

Wat is er veranderd?

Verkoopt u drank in blikjes? Blikjes hebben statiegeld gekregen. Het gaat om blikjes met water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank. Voor ieder blikje wordt minimaal 15 cent statiegeld gerekend. Supermarkten moeten de lege blikjes innemen.

Producenten van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het statiegeldsysteem.

Voorwaarden bij het inzamelen

De statiegeldverplichting betreft alle metalen drinkverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Bij het inzamelen is het belangrijk dat de blikjes een onbeschadigde streepjescode hebben. De blikjes moeten in een goede staat verkeren. De blikjes mogen niet plat of beschadigd zijn. Want dan kunnen de statiegeldautomaten het blikje niet herkennen. U kunt statiegeldblikjes herkennen aan het statiegeldlogo op het etiket.

Landelijk dekkend statiegeldsysteem

Sinds 1 april 2023 werkt er een landelijk dekkend statiegeldsysteem voor alle metalen drankverpakkingen. Statiegeld Nederland is de organisatie die het statiegeld op blik uitvoert.

Voor wie?

  • producenten en importeurs van blikjes water, frisdrank, bier en andere zwak-alcoholhoudende drank
  • supermarkten

Wanneer?

Het 'Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen' is ingegaan op 1 januari 2023. Sinds 1 april 2023 worden statiegeldblikjes ingenomen en verwerkt.

Zie ook

Naar boven