Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Sinds 1 februari is het VK geen EU-lidstaat meer. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Overgangsperiode tot en met 31 december

Het VK en de EU bereikten op 17 oktober 2019 een akkoord over de voorwaarden voor het vertrek van het VK uit de EU (Brexit) en een overgangsperiode. Het VK heeft de EU op 31 januari 2020 verlaten. Brexit is daarmee een feit. Nu geldt een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. In deze periode verandert er vrijwel niets voor u. Alle EU-regels en -wetten blijven geldig voor het VK.

Nieuwe relatie

Het VK en de EU onderhandelen tijdens de overgangsperiode over de invulling van hun toekomstige relatie. In die onderhandelingen spreken de EU en het VK af onder welke voorwaarden u zaken kunt doen met het VK na de overgangsperiode. Volg de ontwikkelingen op het BrexitloketExterne link.

Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU

Brexit heeft grote gevolgenExterne link voor bedrijven in Nederland en kan ook uw bedrijf raken. Benut daarom de relatief korte overgangsperiode om u voor te bereiden op zakendoen met een land buiten de EU:

Lees ook de informatie van de EUExterne link over de gevolgen voor uw bedrijf.

Check de Brexit To Do-lijst

Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijstExterne link: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact ScanExterne link ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.

Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer heeft

Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten. Regel nu al de volgende zaken:
  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexitExterne link.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de DouaneExterne link geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papierenExterne link.

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het BrexitloketExterne link voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het BrexitloketExterne link van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemersExterne link van KVK.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK