Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Het VK wordt dan een land buiten de EU. Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, dus Brexit kan ook uw bedrijf raken. Bereid u dus goed voor. Zeker als u zakendoet met het VK. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Het Verenigd Koninkrijk wordt een land buiten de EU

Het Verenigd Koninkrijk wil de Europese Unie verlaten. Vanaf dan ziet de EU het VK als een land buiten de EU. En gaan voor het VK de regels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. Het VK en de EU hebben onderhandeld over de voorwaarden voor Brexit.

Volg de laatste stand van zaken op het Brexitloket

De EU is akkoord gegaan met het Britse verzoek om de datum voor Brexit (voorzien op 31 oktober) uit te stellen tot 31 januari 2020. Dit betekent dat een no-deal Brexit op 31 oktober 2019 nu is uitgesloten. De nieuwe Brexit-datum wordt 31 januari 2020 (middernacht Nederlandse tijd) - of zoveel eerder als het Britse parlement en het Europese Parlement het terugtrekkingsakkoord hebben goedgekeurd.

Het VK en de EU bereikten op 17 oktober een akkoord over de voorwaarden voor Brexit. Het Britse parlement en het Europese Parlement moeten dit akkoord nog goedkeuren voordat de afspraken in werking kunnen treden.

Op 22 oktober stemde het Britse parlement ermee in om de Brexit-wetgeving te gaan behandelen. Maar het parlement besloot hier meer tijd voor te nemen dan de Britse premier had voorgesteld. Hierdoor was de beoogde Brexit-datum van 31 oktober niet meer haalbaar voor een uittreding met akkoord. Zolang de Brexit-wetgeving niet is goedgekeurd in het Britse parlement en het Europese parlement, gaat het Brexit-akkoord niet in.

Geen akkoord (no deal)

De kans dat het uiteindelijk niet lukt om tot goedgekeurde afspraken over de Brexit met het VK te komen (no deal) is nog steeds aanwezig, zolang het Brexit-akkoord niet is goedgekeurd door alle partijen. Er kan dus nog steeds een no-deal-Brexit plaatsvinden op 31 januari 2020. In dat geval kan er voor beide partijen overlast ontstaan. De regering werkt daarom hard aan het beperken van de overlast van een no deal. Het is belangrijk dat u zich blijft voorbereiden op alle scenario’s, inclusief no deal.

Overgangsfase bij goedkeuring akkoord

Als het Britse parlement en het Europese Parlement alsnog instemmen met het Brexit-akkoord, gaat een overgangsfase in werking tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven de EU-regels en -wetten voor het VK van kracht. Deze overgangsperiode kan zo nodig eenmalig met 2 jaar worden verlengd tot en met 31 december 2022.

Volg de laatste stand van zaken op het BrexitloketExterne link.

Verdiep u in de regels voor landen buiten de EU

Blijf u voorbereiden op zakendoen met een land buiten de EU:

Lees ook de informatie van de EUExterne link over de gevolgen voor uw bedrijf bij een no-deal.

Fiscaal overgangsrecht bij een no deal-Brexit in de maak

Er komt een tijdelijk fiscaal overgangsrecht voor burgers en bedrijven in het geval van een no deal-Brexit. Dat betekent dat voor de belastingen wordt gedaan alsof het VK de Europese Unie nog niet heeft verlaten. Het overgangsrecht geldt in beginsel voor de rest van het jaar. Met deze tijdelijke regeling kunnen bedrijven zich langer op de nieuwe situatie voorbereiden. Ook voorkomt de regeling dat u in hetzelfde boekjaar verschillende fiscale behandelingen krijgt. Lees meer op rijksoverheid.nlExterne link.

Check de Brexit To Do-lijst

Op het Brexitloket vindt u de Brexit To Do-lijstExterne link: een praktisch overzicht van zaken waar u rekening mee moet houden bij Brexit. Bijvoorbeeld het regelen van uw transport en controleren van servicecontracten.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact ScanExterne link ziet u snel of Brexit u raakt. Aan de hand van een aantal vragen laat de scan de effecten zien van Brexit voor uw bedrijf.

Bereid u voor op de douaneformaliteiten: zorg dat u een EORI-nummer hebt

Het kan een aantal maanden kosten om uw bedrijf voor te bereiden op de nieuwe douaneformaliteiten na Brexit. Regel nu al de volgende zaken:
  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf. U vraagt dit nummer gratis aan via douane.nl/brexitExterne link.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.

De Brexit-toolkit van de DouaneExterne link geeft u meer uitleg over deze stappen. Bekijk ook de video Na Brexit exporteren met de juiste papierenExterne link.

Vraag een ontheffing aan voor medische hulpmiddelen na een no deal-Brexit

Bij een no deal-Brexit verliezen medische hulpmiddelen in de EU de erkenning van hun Britse CE-certificaat. Nieuw geproduceerde hulpmiddelen mag u daardoor na Brexit niet meer in de EU in de handel brengen. Fabrikanten van medische hulpmiddelen kunnen voor Nederland een ontheffing aanvragen om de medische hulpmiddelen in de handel te mogen brengen. Daarmee blijft de beschikbaarheid van deze middelen ook bij een no deal-Brexit gegarandeerd.

U vraagt de ontheffing aan via de website van Farmatec.nl van het CIBG. De ontheffing is in principe eenmalig en voor een periode van 6 maanden. De procedure geldt alleen voor Nederland en voor medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica. Lees meer over de ontheffingsprocedure voor medische hulpmiddelenExterne link, en over de voorwaarden, na een no deal-Brexit.

Hulp en advies: vraag een Brexit-voucher aan

Als u vragen heeft, zitten de medewerkers van het BrexitloketExterne link voor u klaar. Heeft u daarna nog advies nodig? Vraag dan een Brexit-voucher aan. Daarmee krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming.

Blijf de ontwikkelingen over Brexit volgen

Op het BrexitloketExterne link van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de gevolgen van Brexit en de voorbereiding. Bekijk ook het Brexit-nieuws voor ondernemersExterne link van KVK.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland