Dit artikel is gerelateerd aan:

Btw-nummer opzoeken, controleren en vermelden

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Heeft u zich als ondernemer ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK) met alle benodigde gegevens voor de BelastingdienstExterne link? Dan krijgt u meteen uw btw-nummer of btw-identificatienummer mee. De Belastingdienst bevestigt uw btw-nummer daarna per brief. Heeft u niet alle gegevens doorgegeven tijdens uw inschrijving? Dan controleert de Belastingdienst eerst of u ondernemer voor de btw bent. Meestal krijgt u binnen 5 werkdagen een btw-nummer.

Btw-nummer vermelden

Het btw-nummerExterne link bestaat uit 14 tekens. U vermeldt uw btw-nummer op uw facturen. Als u via het internet verkoopt of diensten aanbiedt, moet u het btw-nummer op uw websiteExterne link vermelden. De Belastingdienst vermeldt uw btw-nummer op de brieven en formulieren die u ontvangt.

Btw-nummer opzoeken en controleren

Wilt u zeker wetenExterne link dat uw klant echt ondernemer is? U kunt het btw-nummer controleren met het VAT Information Exchange System (VIES)Externe link van de Europese Commissie. Dit geldt voor zakelijke klanten uit alle EU-lidstaten. Dus ook Nederlandse klanten. Van de meeste lidstaten kunt u met VIES ook de naam- en adresgegevens van uw klant controleren.

Bedrijf uitschrijven bij KVK

Als u uw bedrijf uitschrijft bij KVK, wordt u automatisch afgemeld bij de Belastingdienst. Uw btw-nummer wordt dan stopgezet. U krijgt dan een brief van de Belastingdienst als bevestiging.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven