CO2-footprint verkleinen door duurzame mobiliteit

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

± 2 min lezen

U kunt de CO2-footprint van uw bedrijf verkleinen door uw werknemers op een duurzame manier te laten reizen. Dit heet duurzame mobiliteit. U helpt zo mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

Auto's met minder of geen CO2-uitstoot

Als u overstapt naar elektrische bedrijfsauto’s en leaseauto’s, vermindert u de CO2-uitstoot. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). En voor een auto zonder CO2-uitstoot betaalt u geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm).

Daarnaast betaalt u voor milieuvriendelijke auto’s een lagere bijtelling. Dat geldt voor elektrische auto’s, maar ook voor auto’s die rijden op waterstof en zonnecellen. Waterstof wordt een belangrijke energiedrager in de toekomst.

Investeert u in duurzame bestelauto's? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Daarnaast zijn er verschillende andere subsidies en regelingen voor zakelijk elektrisch rijden.

Elektrische deelauto

U kunt uw werknemers ook een (elektrische) deelauto aanbieden, als alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Zo kan uw werknemer autorijden combineren met fietsen en het openbaar vervoer.

Werknemers met het OV

U kunt werknemers aanmoedigen om het openbaar vervoer (OV) te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het OV (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis OV aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding. Hiervoor kunt u vaak gebruikmaken van de Werkkostenregeling.

Zakenreis met de trein

De luchtvaart stoot veel CO2 uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken in bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Voor plaatsen niet verder dan 700 kilometer is de reistijd vergelijkbaar.

Thuiswerken

Minder reizen helpt het beste om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers vaker thuis te laten werken. Bekijk de mogelijkheden voor een thuiswerkvergoeding.

Fietsen

Fiscaal is het voordelig een fiets te kopen of te leasen voor uw werknemers. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor een fiets van de zaak.

Parkeerbeleid veranderen

U kunt de parkeerplaatsen voor uw werknemers beperken. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

CO2-uitstoot melden vanaf 2023

Heeft uw bedrijf meer dan 100 werknemers? Dan moet u vanaf 2023 de CO2-uitstoot melden van het zakelijke verkeer en woon-werkverkeer van uw medewerkers. Is de uitstoot te hoog? Dan moet u actie ondernemen om die te verlagen. Bijvoorbeeld door uw werknemers vaker te laten reizen met de fiets, het ov of milieuvriendelijke auto’s.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1