CO2-footprint verkleinen door duurzame mobiliteit

Deze informatie is geplaatst door

KVK

U kunt de C02-footprint van uw bedrijf verkleinen door uw werknemers op een duurzame manier te laten reizen. Dit heet duurzame mobiliteit. U helpt zo mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

Elektrische auto

Als u overstapt naar elektrische bedrijfsauto’s en leaseauto’s, vermindert u de CO2-uitstoot. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). En voor een auto zonder CO2-uitstoot betaalt u geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Een milieuvriendelijke auto heeft een lagere bijtelling.

Veel gemeenten en overheidsinstellingen hebben subsidies en regelingen voor elektrisch rijdenExterne link.

Werknemers met het OV

U kunt werknemers aanmoedigen om het openbaar vervoer (OV) te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het OV (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis OV aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding.

Zakenreis met de trein

De luchtvaart stoot veel CO2 uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken in bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Voor plaatsen niet verder dan 700 kilometer is de reistijd vergelijkbaar.

Thuiswerken

Minder reizen helpt het beste om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers vaker thuis te laten werken.

(Elektrisch) Fietsen

U kunt uw fietsende werknemers een reiskostenvergoeding geven. Via bijvoorbeeld de Werkkostenregeling of het nieuwe fietsplan kan uw werknemer een elektrische fiets kopen. De regeling voor het leasen van fietsen door werknemers is sinds 1 januari 2020 eenvoudiger. Lees meer over het stimuleren van fietsgebruikExterne link bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Parkeerbeleid veranderen

U kunt de parkeerplaatsen voor uw werknemers beperken. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

Deze informatie is geplaatst door

KVK