CO2-footprint verkleinen door duurzame mobiliteit

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 1 min lezen

U kunt de C02-footprint van uw bedrijf verkleinen door uw werknemers op een duurzame manier te laten reizen. Dit heet duurzame mobiliteit. U helpt zo mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

Elektrische auto

Als u overstapt naar elektrische bedrijfsauto’s en leaseauto’s, vermindert u de CO2-uitstoot. Voor volledig elektrische auto’s betaalt u geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). En voor een auto zonder CO2-uitstoot betaalt u geen belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Een milieuvriendelijke auto heeft een lagere bijtelling.

Waterstof wordt een belangrijke energiebron in de toekomst. De bijtelling van een nieuwe auto die volledig rijdt op waterstof is 8%. Investeert u in milieuvriendelijke technieken en duurzaam vervoer? Denk eens aan willekeurig afschrijven (Vamil) voor belastingvoordeel. Of de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Veel gemeenten en overheidsinstellingen hebben subsidies en regelingen voor elektrisch rijden.

Elektrische deelauto

U kunt uw werknemers ook een (elektrische) deelauto aanbieden, als alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Zo kan uw werknemer autorijden combineren met fietsen en het openbaar vervoer.

Werknemers met het OV

U kunt werknemers aanmoedigen om het openbaar vervoer (OV) te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het OV (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis OV aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding.

Zakenreis met de trein

De luchtvaart stoot veel CO2 uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken in bijvoorbeeld Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Voor plaatsen niet verder dan 700 kilometer is de reistijd vergelijkbaar.

Thuiswerken

Minder reizen helpt het beste om de CO2-uitstoot te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers vaker thuis te laten werken.

Fietsen

Fiscaal is het voordelig een fiets te kopen of te leasen voor uw werknemers. Kijk welke mogelijkheden er zijn voor een fiets van de zaak.

Parkeerbeleid veranderen

U kunt de parkeerplaatsen voor uw werknemers beperken. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

Deze informatie is geplaatst door

KVK