Coronazelftests voor uw personeel

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

± 1 min lezen

U kunt als werkgever gebruikmaken van zelftests voor uw personeel. Hiermee kunnen uw werknemers zichzelf testen op corona. Bijvoorbeeld omdat zij niet vanuit huis kunnen werken. Aan het gebruik van zelftests voor werknemers zijn strenge eisen verbonden.

Zelftest afnemen

Uw werknemers mogen de zelftests zelf doen. Bij voorkeur thuis. Er hoeft geen BIG-geregistreerde arts of andere zorgprofessional meer bij te zijn. De uitslag van een zelftest is 48 uur geldig.

Niet alle zelftests goedgekeurd

Op internet kunt u verschillende zelftests kopen. Nog niet alle beschikbare sneltests zijn door de overheid goedgekeurd. Fabrikanten moeten een speciale ontheffing aanvragen als ze hun sneltest als zelftest op de markt willen brengen. Op Rijksoverheid.nl leest u welke sneltests zijn goedgekeurd.

Thuiswerken blijft de norm

Dankzij zelftests kunnen meer werkplekken op een veilige manier open. Het dringende advies blijft wel om zoveel mogelijk thuis te werken.

Coronatest niet verplichten

U mag uw werknemer op geen enkele manier verplichten om een zelftest te doen. De test mag alleen worden afgenomen met uitdrukkelijke toestemming van de werknemer. U mag werknemers ook niet verbieden om naar werk te komen als zij geen zelftest willen doen. U mag een werknemer met klachten wel naar huis sturen. U moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel.

Zelftests niet 100% betrouwbaar

De uitslag van een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Bij een positieve uitslag heeft uw werknemer zeer waarschijnlijk corona. Uw werknemer moet dan nog wel PCR-test bij de GGD doen. Ook een negatieve sneltest geeft geen volledige zekerheid. Heeft uw werknemer ondanks een negatieve sneltest wel klachten? Dan mag u hem de toegang tot de werkplek weigeren.

Testresultaat is strikt privé

De uitslag van een coronatest is een gezondheidsgegeven van uw werknemer. Deze gegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hier zijn strenge voorwaarden aan verbonden. U mag de gegevens bijvoorbeeld niet zomaar verwerken of registreren volgens die privacywet. Ook moet de uitslag van de test altijd worden afgelezen door de geteste persoon zelf.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport