Coronazelftests voor uw personeel

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

± 2 min lezen

U kunt zelftests voor uw personeel kopen. Hiermee kunnen uw werknemers zichzelf testen op corona. Bijvoorbeeld voor de zekerheid als zij niet vanuit huis kunnen werken. Voor het gebruik van zelftests voor werknemers gelden strenge eisen.

Wanneer zelftest?

Zelftests zijn bedoeld voor mensen zonder coronaklachten. Hiermee verkleint u de kans op besmetting onder uw personeel. Is de test positief? Dan heeft uw werknemer zeer waarschijnlijk corona. Maar de uitslag van een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Uw werknemer moet zich dan daarom laten testen bij de GGD.

Ook een negatieve zelftest geeft geen volledige zekerheid. Heeft uw werknemer ondanks een negatieve zelftest wel klachten? Dan mag u hem de toegang tot de werkplek weigeren.

Zelftests zijn niet bedoeld voor werknemers:

  • met klachten
  • die dichtbij iemand met corona waren
  • die in quarantaine zitten

In deze gevallen maakt de werknemer een afspraak voor een test bij de GGD.

Zelftest afnemen

Uw werknemers mogen de zelftests zelf doen. Bij voorkeur thuis. Alle zelftests zijn sneltests, de uitslag is namelijk snel bekend. De uitslag van een zelftest is 48 uur geldig. Een negatieve uitslag (geen corona) geldt niet voor het coronatoegangsbewijs.

Coronatest niet verplichten

U mag uw werknemer op geen enkele manier verplichten om een zelftest te doen. U mag werknemers ook niet verbieden om naar werk te komen als zij geen zelftest willen doen. U mag een werknemer met klachten wel naar huis sturen. U moet zorgen voor een veilige werkomgeving voor uw personeel.

Testresultaat is strikt privé

De uitslag van een coronatest is een gezondheidsgegeven van uw werknemer. Deze gegevens vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hier zijn strenge voorwaarden aan verbonden. U mag de gegevens bijvoorbeeld niet zomaar verwerken of registreren volgens die privacywet. Ook moet de uitslag van de test altijd worden afgelezen door de geteste persoon zelf.

Niet alle zelftests goedgekeurd

U kunt verschillende zelftests kopen op bijvoorbeeld internet, in de supermarkt of bij de drogist. Niet alle beschikbare sneltests zijn door de overheid goedgekeurd. Fabrikanten moeten een speciale ontheffing aanvragen als ze hun sneltest als zelftest op de markt willen brengen. Lees welke zelftests zijn goedgekeurd op Rijksoverheid.nl.

Thuiswerken blijft de norm

Uw werknemers werken thuis als dat kan en op het werk als het nodig is. Als uw werknemers wel naar werk gaan, blijft het dringende advies om 1.5 meter afstand te houden. De kans op besmetting onder het personeel is hiermee kleiner.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport