Coronaregels evenementen, vakantieparken en toerisme

Deze informatie is geplaatst door

KVK

± 2 min lezen

Lockdown tot en met 20 april

Op 23 maart is de landelijke lockdown verlengd tot en met 20 april. Lees op deze pagina de regels voor de evenementen- en vakantiebranche.

Testlocaties in cultuur- en recreatiesector open voor bezoekers

Vanaf 9 april gaan een aantal locaties in de culturele en vrije tijdssector open. Bezoekers moeten een negatief testbewijs laten zien. Het gaat onder andere om dierentuinen en musea. Met deze pilots wil de overheid testen hoe locaties veilig open kunnen. En welke technieken daarvoor nodig zijn. Op de locaties gelden de normale coronaregels, zoals afstand houden en de avondklok. Lees op Rijksoverheid.nl welke locaties in april open gaan en hoe bezoekers zich moeten aanmelden.

Vakantieparken en campings: open onder voorwaarden

Vakantieparken en campings mogen open zijn onder bepaalde voorwaarden. Bezoekers moeten zich kunnen houden aan de richtlijnen van het RIVM. Zoals 1,5 meter afstand houden en de hygiëneregels.

Maximaal 2 personen per vakantiehuisje

Als u geen huishouden bent, mag een gezelschap uit maximaal 2 personen bestaan. Dit is exclusief kinderen tot en met 12 jaar. Het is niet toegestaan met meer dan die 2 personen een vakantieverblijf te huren. De mensen die niet tot hetzelfde huishouden horen moeten 1,5 meter afstand houden, ook binnen in het vakantiehuis. Ook moeten zij toegang tot eigen sanitair hebben. Voor een huishouden geldt geen maximum. Zwembaden en sauna’s in de vakantieparken zijn gesloten tot en met 20 april.

Let op:

Dit zijn landelijke regels. Lokaal kan de voorzitter van de veiligheidsregio locaties zoals vakantieparken of campings sluiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om drukte te voorkomen.

Hotels: open onder voorwaarden

Hotels mogen open zijn voor gasten die komen overnachten. Gasten moeten daarbij 1,5 meter afstand kunnen houden. De cafés en restaurants van hotels zijn gesloten en ook roomservice is verboden. Wel mag de horeca in een hotel een afhaalfunctie aanbieden, net zoals andere horecagelegenheden.

Sinds 1 december is het voor iedereen van 13 jaar en ouder verplicht in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Evenementen verboden

Evenementen zijn verboden tot en met in ieder geval 20 april.

Subsidie voor geannuleerde evenementen vanaf 1 juli

Voor evenementen die tussen 1 juli en 31 december 2021 gepland staan, komt een nieuwe subsidieregeling. De subsidie moet gemaakte onkosten vergoeden, als de overheid een evenement verbied vanwege de coronasituatie. Bekijk de voorwaarden van de regeling op Rijksoverheid.nl.

Bioscopen, theaters en concertzalen gesloten

Culturele instellingen zoals bioscopen, theaters en concertzalen zijn gesloten tot en met 20 april. Bibliotheken mogen openblijven voor het brengen en halen van boeken.

Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

Musea, dierentuinen en pretparken gesloten

Alle doorstroomlocaties, zoals musea, dierentuinen en pretparken zijn gesloten tot en met 20 april.

Touringcars en recreatieve voertuigen

In het openbaar vervoer mogen alle zitplaatsen worden gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is verplicht. Voor ander vervoer, zoals touringcars, taxi’s of personenbusjes is een gezondheidscheck vooraf verplicht, net als het dragen van een niet-medisch mondkapje als er meer dan 1 passagier is. Ook moeten de passagiers bij voorkeur vooraf reserveren.

Deze informatie is geplaatst door

KVK