Dit artikel is gerelateerd aan:

Coronaregels voor kunst en cultuur

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

U mag bezoekers ontvangen in culturele binnen- en buitenlocaties. Kleinschalige eendaagse evenementen in de buitenlucht zijn onder voorwaarden toegestaan.

Aangepaste coronamaatregelen vanaf 25 september

Vanaf 25 september is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Een coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar die een culturele activiteit bezoekt, zoals een concert, theatervoorstelling of bioscoop. Bij meerdaagse evenementen moet u het coronatoegangsbewijs elke dag controleren. Verder geldt:

 • Binnen met vaste zitplaatsen: 100% bezoekerscapaciteit, geen sluitingstijd
 • Binnen zonder vaste zitplaatsen: 75% bezoekerscapaciteit, verplicht gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur
 • Buiten (met of zonder vaste zitplaatsen): 100% bezoekerscapaciteit, geen sluitingstijd

Kleinschalige eendaagse evenementen in de buitenlucht

Kleinschalige eendaagse evenementen zijn vanaf 14 augustus onder voorwaarden toegestaan. Het gaat om evenementen die in de buitenlucht of in een tent met open zijkanten plaatsvinden. Er zijn maximaal 750 bezoekers welkom, die allemaal over een (gratis) ticket en een geldig coronatoegangsbewijs beschikken. 1,5 meter afstand houden en een vaste zitplaats zijn dan niet verplicht.

Voor medewerkers, artiesten en vrijwilligers luidt het advies om vooraf een zelftest te doen en ook 5 dagen na het bezoek aan het evenement. Dat geldt ook voor kinderen van 6 tot 12 jaar die aanwezig waren bij het evenement.

Regels voor culturele binnen- en buitenlocaties

U mag bezoekers ontvangen in culturele binnen- en buitenlocaties. Er gelden wel voorwaarden:

 • Alleen evenementen tot 24 uur zijn toegestaan. Meerdaagse evenementen zijn niet toegestaan.
 • Alle bezoekers aan evenementen in binnenlocaties moeten een vaste zitplaats op 1,5 meter hebben. Evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen mogen niet plaatsvinden.
 • Alle bezoekers moeten een vaste zitplaats op 1,5 meter hebben. Evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen niet plaatsvinden. Dat geldt voor zowel evenementen binnen als buiten.
 • Met gebruik van coronatoegangsbewijzen zijn extra bezoekers (maximaal 2/3 van de bezoekerscapaciteit) toegestaan. Maar ook dan is een vaste zitplaats verplicht.
 • Het dragen van mondkapjes is niet verplicht als 1,5 meter afstand houden mogelijk is.
 • Kunst- en cultuurbeoefenaars hoeven geen 1,5 meter afstand te houden als dat niet mogelijk is met het uitvoeren van de culturele activiteit. Bijvoorbeeld bij cultureel dansen.
 • Voor doorstroomlocaties geldt 1 bezoeker per 5 m2. Bijvoorbeeld musea, monumenten en bibliotheken.
 • Reserveren en een gezondheidscheck (maximaal 4 uur voor binnenkomst) zijn verplicht.
 • Werknemers en vrijwilligers worden geadviseerd om zich regelmatig te laten testen. U kunt dat echter niet verplichten.
 • Bij lichte klachten na het evenement worden medewerkers, vrijwilligers en bezoekers geadviseerd om zich te laten testen door de GGD.
 • Evenementen blijven onder voorbehoud van lokale regels, zoals evenementenvergunningen van de gemeente.

Voucher of tegoedbon

Heeft u door corona een activiteit afgelast en kunt u deze niet verplaatsen naar een nieuwe datum? Bijvoorbeeld een voorstelling, festival of concert. Dan kunt u uw klanten een voucher (tegoedbon) geven. Als u dat doet, dan moet u een voucher geven voor het bedrag dat is betaald voor het kaartje en de extra kosten (zoals servicekosten). Uw klanten mogen altijd hun geld terugvragen, ook als ze een voucher hebben geaccepteerd.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven