De juiste leverancier vinden bij import

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Waar en bij wie koopt u een partijhandel, materialen of dat ene product dat u wilt importeren? Als u een uniek product op het oog heeft met maar één toeleverancier of fabrikant, dan is de keuze voor uw inkoop snel gemaakt. In alle andere gevallen gaat u op zoek naar de leverancier, producent of grossier die u de beste prijs, voorwaarden en leveringszekerheid biedt. Wie kunnen u hierbij helpen? Lees hier de tips.

Hoe vindt u een leverancier, producent, grossier of fabrikant?

Er zijn verschillende manieren om een leverancier, producent, grossier of fabrikant in het buitenland te vinden. Zo helpen de handelsmedewerkers op de Nederlandse ambassades in het buitenland u op weg met mogelijke verkooppunten voor uw inkoop van een product, materialen of een partijhandel. En andersom kunt u natuurlijk ook de buitenlandse ambassades in Nederland inschakelen bij uw zoektocht. Sommige van deze ambassades hebben de taak hun export naar Nederland te bevorderen. Maar ook op internationale vakbeurzen komt u in contact met potentiële leveranciers, producenten of grossiers. Ontdek via welke weg u het meeste kans van slagen heeft:

Een hele lijst, maar waar begint u? Op een vakbeurs ziet en vergelijkt u de producten ter plekke. Benader ook eens een buitenlandse ambassade in Nederland. Sommige ambassades hebben als taak de export van het land dat zij vertegenwoordigen te bevorderen. In dat geval verstrekken zij meestal adresgegevens van leveranciers uit hun land.

Dropshipping in Nederland

Steeds meer beginnende webshops in Nederland doen aan dropshipping. Dropshipping is een term uit de e-commerce. Hierbij gaat het product rechtstreeks van de producent, grossier of leverancier naar uw klant. U bent dan in feite de tussenpersoon zonder logistieke verantwoording en voorraadbeheer. U blijft bij dropshipping wel verantwoordelijk en aansprakelijk voor de verkoop.

Check uw toekomstige leverancier, producent of grossier

U heeft een geschikte leverancier, fabrikant of grossier gevonden voor uw import. Wat weet u van het bedrijf? Is het betrouwbaar? Misschien zit die toeleverancier wel in het binnenland ver van een haven. Dan moet het vervoer van uw producten, materialen of partijhandel via extra binnenlands transport. Hierdoor wordt de inkoop ook duurder. Probeer daarom om zoveel mogelijk informatie te vinden zoals:

  • productdocumentatie
  • verkoopvoorwaarden
  • productiecapaciteit, levertijd en leveringsvoorwaarden
  • aard en omvang van het bedrijf
  • zijn talenkennis

U wilt graag weten of uw leverancier betrouwbaar is. Controleren op betrouwbaarheid is altijd lastig. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om risico’sExterne link te beperken.

MVO en import

Het is vaak moeilijk te bepalen hoe leveranciers in het buitenland te werk gaan en of ze maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zeker in opkomende markten is dit lastig te garanderen. Bekijk de MVO risico checkerExterne link, een handig hulpmiddel voor het maken van een MVO risico-analyse.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland