Diensten importeren uit een land buiten de EU

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek

U importeert een dienst uit een land buiten de Europese Unie (EU). De kans is groot dat u de btw over deze dienst moet opgeven in uw btw-aangifte. Als iemand de dienst uitvoert, checkt u of die persoon bij u in dienst komt.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw, waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExterne link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExterne link. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggen, betaalt u de buitenlandse btw. Informeer bij de buitenlandse belastingdienst of u die btw kunt terugvragen. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExterne link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check: wel of geen loondienst

Als iemand de dienst voor u uitvoert, bepaalt u of hij bij u in loondienst komt. Als dit niet zo is, gaat u een zzp'er inhurenExterne link. Deze zzp'er moet dan een verblijfsvergunning hebbenExterne link. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen. Als u een artiest inhuurt als zzp'er, moet u misschien de artiestenregelingExterne link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisen voldoenExterne link. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebben en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor importeurs

Feiten en cijfers: hoeveel importeert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de importwaarde van diensten uit niet-EU-landen per kwartaal.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek