Een franchise starten

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Gebruikmaken van een franchiseformule

U wilt zelfstandig ondernemer worden. U heeft een goed beeld over wat het betekent om een eigen bedrijf op te starten. Maar u maakt liever gebruik van een bewezen formule. Dan is een franchise starten misschien iets voor u.

Een onderneming starten met een franchiseformule betekent dat de ondernemer (de franchisenemer) een contract sluit met de eigenaar van een handelsnaam en ondernemingsconcept (de franchisegever) om het recht te krijgen tegen betaling een zaak met die handelsnaam en dat ondernemingsconcept te exploiteren.

Franchiseketens komen met name voor in de Nederlandse fooddetailhandel, non-fooddetailhandel, horeca en (zakelijke en persoonlijke) dienstverlening.

Wat u zeker wilt weten

Franchise is een samenwerkingsvorm met afgebakende taken, rechten en verplichtingen, vastgelegd in een franchiseovereenkomst. De franchisenemer en franchisegever zijn samen verantwoordelijk voor het succes van de formule en deze samenwerking. Waarom u wel of geen franchise zou starten leest u hier.

Waarom wel een franchise starten?

  • U begint met een ‘bewezen formule’ (de franchiseformule), wat betekent dat u vanaf uw start herkenbaar bent voor uw klanten, omdat u gebruik maakt van het imago, de inrichting en productlijn van een bestaande (winkel)keten en dat u baat kunt hebben bij de kennis die de keten heeft over wat ‘werkt’ en ‘niet werkt’.
  • U krijgt doorgaans ondersteuning op het gebied van marketing, promotie, sales, financiën, assortiment en bedrijfsvoering.
  • U kunt inkoopvoordeel hebben op grond van de centrale inkoop waarmee franchiseketens doorgaans werken.

Waarom geen franchise starten?

  • Deelname aan een franchiseformule brengt meestal kosten met zich mee, zoals instapkosten, kosten voor de aankleding van uw winkel of vestiging, afdracht van een deel van de omzet en betaling voor de ondersteuning van de formule (t.a.v. marketing promotie etc.).
  • Met een franchiseformule deelt u uw winst, maar niet uw verlies.
  • De franchisegever heeft weliswaar mogelijkheden voor het realiseren van volumevoordeel, maar dat voordeel wordt niet altijd gedeeld met franchisenemers. Het is daarom belangrijk dat u inzicht krijgt in het verdienmodel van de franchisegever.

Kortom, u geeft een aantal keuzes uit handen. Minder keuzes betekent mogelijk minder inspanning, maar ook minder vrijheid. U bent doorgaans gebonden aan centrale inkoop. Dit spaart uitzoekwerk en kan inkoopvoordelen opleveren, maar indien u niet tevreden bent met de prijs of de kwaliteit zit u er toch aan vast. Soms zult u moeten betalen voor zaken waar u zelf niet voor zou kiezen, maar de kans is ook kleiner dat u zaken over het hoofd ziet die wel nuttig of nodig zijn.

In hoeverre u als ondernemer van een franchise de voordelen of nadelen ondervindt, is afhankelijk van de inhoud van uw franchiseovereenkomst. Lees de overeenkomst daarom goed door voordat u tekent en onderhandel over de voorwaarden. Zo voorkomt u dat u later voor verrassingen komt te staan.

Nederlandse Franchise Code

Medio februari 2016 is de Nederlandse Franchise Code in werking getreden. Deze code beschrijft gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst. Ook staan de rechten en plichten van beide partijen erin genoemd. Door het voorkomen van conflicten is er meer ruimte voor ontwikkelingen die franchisegevers en franchisenemers rendabel en concurrerend moeten houden.

De Franchise Code is opgesteld door de sector zelf, franchisegevers en –nemers. Klik hier voor de codeExterne link.

Tips voor startende franchisenemers

Het voeren van een zelfstandige onderneming brengt financiële risico’s met zich mee, zo ook het beheren van een franchisevestiging. U zult een substantiële investering moeten doen met eigen vermogen, en zoals alle ondernemers, heeft u geen vast en gegarandeerd inkomen.

Wanneer u besloten heeft om zelfstandig ondernemer te worden en deel te nemen in een franchise, staat u voor de keuze de juiste keten te kiezen waarin u wilt deelnemen. Hier vindt u een aantal tips bij het maken van deze keuzes:

Meer weten over starten met een franchise?

Deze informatie is geplaatst door

KVK