Een franchiseformule kiezen

Deze informatie is geplaatst door

KVK

Tussen franchiseformules bestaan grote verschillen, bijvoorbeeld in de keuzevrijheid die u heeft om te ondernemen. Bij de een vindt u adviesprijzen bij producten, bij de ander is de keuze aan u. Hetzelfde geldt voor onder andere de boekhouding- en accountant-keuze. Dit wordt zachte of harde franchise genoemd. Kijk daarom goed welk type franchise aansluit bij uw wensen. Een franchisegever kijkt op zijn beurt ook of u past binnen de formule.

Tussen franchiseformules bestaan grote verschillen, bijvoorbeeld in de keuzevrijheid die u heeft om te ondernemen. Bij de één vindt u adviesprijzen bij producten, bij de ander is de keuze aan u. Hetzelfde geldt voor onder andere de boekhouding- en accountant-keuze. Dit wordt zachte of harde franchise genoemd. Kijk daarom goed welk type franchise aansluit bij uw wensen. Een franchisegever kijkt op zijn beurt ook of u past binnen de formule.

Onderzoek franchiseformules

Heeft u een aantal formules op het oog? Dan is het verstandig om te onderzoeken of het een beproefd en gedegen franchiseconcept is:

  • Kijk naar de naamsbekendheid van de formule, hoe lang ze bestaan en hoe ze inspelen op veranderingen in de markt. Ga in gesprek met ondernemers die samenwerken met de formule en vraag de franchisegever om u inzicht te geven in eerder behaalde resultaten (in de omgeving van uw bedrijfsruimte).
  • Ga na of de franchisegever transparant is over zijn eigen verdienmodel. Wat zijn bijvoorbeeld zijn marges, en hoe beïnvloeden deze uw marges?
  • Ga na of de formule een vereniging van franchisenemers heeft en of bij de formule de Europese Erecode Inzake Franchising worden toegepast.
  • Kijk eens naar de gedeponeerde jaarrekeningen van vestigingen uit dezelfde keten bij u in de buurt en probeer te achterhalen of er leden van de franchise in het verleden failliet gegaan of gestopt zijn.

Deze informatie is geplaatst door

KVK