Een subsidie aanvragen bij de overheid

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | KVK

± 4 min lezen

Een subsidie aanvragen is voor u waarschijnlijk geen dagelijks werk. Bereid u daarom goed voor en vergroot de kans dat u de subsidie ook krijgt. U kunt ook subsidieadvies en hulp vragen van een adviseur. Begin in ieder geval op tijd. Want een subsidieaanvraag kan veel tijd kosten.

Verschillende soorten subsidies voor ondernemers

De Nederlandse overheid, maar ook de Europese Unie ondersteunen u soms financieel. Er zijn veel subsidies voor bedrijven. Zeker als uw producten of diensten passen bij onderwerpen die zij belangrijk vinden. Zoals duurzaamheid, innovatie of internationale samenwerking. Bekijk de verschillende soorten subsidies en regelingen.

Zoek passende subsidies en regelingen

In het overzicht ziet u alle subsidies en regelingen. U kunt filteren op onderwerp, regio en type regeling.

Check de voorwaarden voor financiële ondersteuning

Veel subsidieregelingen hebben een duidelijke doelgroep, strenge voorwaarden en een deadline voor een aanvraag. Check dus altijd goed of de subsidie of regeling goed past bij uw project of activiteiten. Soms moet u eerst uw project laten controleren voordat u de subsidie kunt aanvragen. Zorg er in ieder geval voor dat u subsidie aanvraagt, voordat u begint. U krijgt meestal geen subsidie voor een project dat u al bent begonnen.

KVK Financieringsdesk en RVO

Bij de KVK Financieringsdesk kunt u vragen stellen over landelijke regelingen van gemeente en provincies. U kunt ook vragen stellen aan RVO. RVO voert subsidies uit van ministeries en de Europese Unie.

Subsidie aanvragen? Begin op tijd

Neem voldoende tijd voor het schrijven van uw aanvraag. Soms moet u een uitgebreid projectvoorstel maken. Ook kost de behandeling van de subsidieaanvraag vaak veel tijd.

Verdiep u in de subsidieregeling

Heeft u een interessante subsidie gevonden? Vaak worden niet alle mogelijkheden van een subsidieregeling uitgelegd. Praat op tijd met de subsidieverstrekker en ontdek de 'grenzen van de regeling'. Onderzoek bijvoorbeeld goed welke van uw bedrijfsactiviteiten geschikt zijn voor de subsidie. Soms krijgt u het geld pas nadat u het project heeft gedaan. U moet dan het bedrag ‘voorfinancieren’. U betaalt het dan eerst zelf. Goed om dit vooraf uit te zoeken, want misschien moet u hiervoor naar de bank.

Subsidie aanvragen

Als u zeker weet dat subsidie bij uw project past, en u heeft alle informatie verzameld die nodig is. Dan doet u de aanvraag. Meestal gaat dit digitaal, via de website van de subsidieverstrekker. Soms heeft u hiervoor een eHerkenningsmiddel nodig.

Eerder subsidie gehad? U komt misschien niet opnieuw in aanmerking

Heeft u eerder een bijdrage van de overheid gehad? Er is een maximum voor financiële ondersteuning via subsidies voor ondernemers. Dat heet het subsidieplafond, of ook wel de-minimis. Controleer of u dat plafond al heeft bereikt.

Een subsidieadviseur gebruiken

U kunt een subsidieadviseur zoeken om u te helpen bij het vinden en het aanvragen van subsidies. Zo’n adviseur heet ook wel een intermediair.

Kijk eerst naar de aanvraagprocedure en download aanvraagformulieren. U weet zo of zelf aanvragen voor u een goede optie is. Besluit u daarna om een adviseur in te huren? Kies dan een adviseur die uw branche, vakgebied en regio goed kent. Spreek goed af welke diensten deze intermediair aan u levert en welke prijs u daarvoor gaat betalen. U bent gemiddeld 5% tot 15% van het bedrag van de subsidie kwijt aan een subsidieadviseur.

Ook als u iemand vraagt voor subsidieadvies, bent u tijd kwijt met de voorbereiding en het regelen van de aanvraag.

Subsidieadvies betalen

Let goed op wanneer u de adviseur moet betalen. Meestal is dat bij de goedkeur van uw subsidieaanvraag en niet wanneer u de subsidie ontvangt. Dat betekent dat u de factuur van uw subsidieadviseur eerst moet betalen. Vraag of de intermediair zijn prijs achteraf kan bepalen, als u de subsidie heeft gekregen. U voorkomt daarmee dat u betaalt voor subsidie die u wel heeft aangevraagd, maar niet heeft gekregen.

U krijgt de subsidie en doet uw project

Als u de subsidie krijgt toegekend, krijgt u daarvan bericht in een ‘goedkeurende beschikking’. In deze beschikking staat waar u zich precies aan moet houden.

Houd de subsidieverstrekker op de hoogte

Nadat u de subsidie heeft gekregen, moet u vaak uitleggen wat u met de subsidie heeft gedaan. En tot welk resultaat het heeft geleid. Boekt u goede resultaten met het project waar u subsidie voor krijgt? Laat het weten aan de subsidieverstrekker. Zij zijn vaak op zoek naar goede praktijkvoorbeelden. Wie weet krijgt u gratis publiciteit. Gaat het project niet zoals u heeft verwacht? Neem ook dan op tijd contact op met de subsidieverstrekker.

De subsidie en uw belastingen

Subsidie maakt deel uit van de omzet van uw onderneming. En heeft daarom invloed op de hoogte van uw winst. Check goed hoe u dit verwerkt in uw aangifte voor de inkomstenbelasting. Bij sommige subsidies moet u btw betalen. Bekijk ook goed of dit voor u geldt.

U krijgt de subsidie niet

Heeft u de subsidie niet gekregen? En heeft u goede redenen waarom dat niet terecht is? Dan kunt u bezwaar maken, of beroep aantekenen. Hoe u dat doet staat vaak in de teksten van de subsidieregeling. U kunt het ook vragen aan de organisatie die de subsidie geeft.

Landelijke uitvoeringsorganisaties van subsidies

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert subsidies en financieringsregelingen uit voor verschillende ministeries en de Europese Unie.
  • Agentschap SZW voert (Europese) subsidieregelingen uit op het gebied van sociaal-economisch beleid.
  • ZonMW voert subsidies uit namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met KVK

KVK Financieringsdesk 0800-1014

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
KVK