Eenmanszaak of bv?

Deze informatie is geplaatst door

KVK | Centraal Bureau voor de Statistiek

Welke keuzes maakt u?

Veel ondernemers kiezen een eenmanszaak of bv. Maar welke rechtsvorm past het best bij uw bedrijf? Dit hangt af van verschillende keuzes die u maakt. Bijvoorbeeld over de inrichting van uw organisatie, uw belastingfaciliteiten en het beperken van uw aansprakelijkheid.

OnderwerpEenmanszaakBV
OprichtingGeen eisenAkte van de notaris
KapitaalinbrengGeen eisen€ 0,01 minimum startkapitaal
BestuurEigenaarDirectie.
Andere organenGeenAandeelhouders. Eventueel raad van commissarissen
AansprakelijkheidZakelijk en privé voor 100%In principe alleen de bv
BelastingInkomstenbelasting. Onder voorwaarden mkb-winstvrijstelling en ondernemersaftrek.Vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over salaris en dividend.
Sociale zekerheidGeen recht op werknemersverzekeringen.Geen werknemersverzekeringen (behalve als ontslag tegen de wil van de directeur-grootaandeel-houder (dga) mogelijk is en/of als het aandelenbelang al dan niet samen met uw partner minder dan 50% is) ).

Aansprakelijkheid

Als u een eenmanszaak hebt, dan bent u persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van uw bedrijf. Met een bv bent u meestal niet aansprakelijk voor de schulden van uw bv.

Belastingen

Een eigenaar van een eenmanszaak betaalt inkomstenbelasting over de winst. Een bv betaalt vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv betaalt daarnaast inkomstenbelasting over zijn fiscaal minimaal loon en over uitgekeerd dividend. Een bv heeft een iets lagere belastingdruk dan een eenmanszaak, maar hogere kosten, onder meer door jaarrekeningverplichtingen en accountantskosten. Een eigenaar van een eenmanszaak heeft onder voorwaarden recht op zelfstandigenaftrek. Starters mogen extra startersaftrek toepassen. Ondernemers met een eenmanszaak kunnen gebruikmaken van de mkb-winstvrijstelling via de inkomstenbelasting.

Kiezen voor een eenmanszaak of bv?

De eenmanszaak biedt fiscale voordelen bij lagere winsten. Een bv is aantrekkelijker bij hogere winsten, omdat het tariefsvoordeel dan groter is dan de extra aftrekmogelijkheden van de eenmanszaak. Een ander voordeel van de bv is de beperking van de aansprakelijkheid. Verder spelen er bij de keuze voor een bv vaak ook argumenten mee als imago, status en het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van het bedrijf.

Feiten en cijfers: hoeveel eenmanszaken en bv's zijn er?

De grafiek toont het aantal bedrijven van de drie meest voorkomende rechtsvormen in Nederland per kwartaal. Het aantal eenmanszaken neemt al jaren onafgebroken toe.

Deze informatie is geplaatst door

KVK
Centraal Bureau voor de Statistiek