Energiebesparingsverkenner

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Met de Energiebesparingsverkenner voor woningen bouwt u snel en gemakkelijk uw kennis en expertise uit. De verkenner speurt naar mogelijkheden om woningen zuiniger te maken. En comfortabeler of zelfs energieneutraal. Zo bent u voorbereid op een energieneutrale toekomst.

Banner Energiebesparingsverkenner Externe link

Online tool

Wilt u als installateur, makelaar of bank nog meer betekenen voor uw klanten? Of wilt u als woningcorporatie of gemeenteambtenaar meer inzicht in de mogelijkheden voor energiebesparing? Wees dan slim en zet de Energiebesparingsverkenner in.De verkenner is een online tool die concrete opties geeft om een woning of wijk duurzamer te maken. Met de verkenner kunt u oneindig scenario’s verkennen. Van ‘kleine’ energielabelsprongen tot energieneutraal. De verkenner laat voor elk scenario zien wat de maatregelen kosten, welke keuzes er mogelijk zijn en wat ze opleveren. De verkenner geeft snel en makkelijk een beeld van wat mogelijk is en dat scheelt tijd en geld. In combinatie met uw eigen expertise kunt u uw klant optimaal adviseren en laat u geen kansen liggen.

De verkenner:
  • Is een snel en gemakkelijk instrument voor professionals in de woningbouw en gemeenteambtenaren
  • Biedt snel inzicht in de mogelijkheden, investeringen en rendementen.
  • Geeft kant-en-klare maatregelen voor verschillende scenario’s: verbeteren van het energielabel of Energie-Index, verbeteren van het comfort, verlagen van de energiekosten of zelfs energieneutraal en aardgasvrij wonen.
  • Is te gebruiken voor individuele woningen, wooncomplexen of diverse woningtypen in wijken.
  • Geeft inzicht in de waarde die bespaard wordt op de lange termijn met de Contante Waarde berekening.
  • Biedt ook zicht op mogelijkheden voor een beperkt budget met de budgetverkenner.
Benieuwd naar de Energiebesparingsverkenner voor woningen? Bekijk in het filmpjeExterne link hoe u voor één woning of meerdere woningen verschillende scenario’s maakt. Ook ziet u het verschil tussen de Reguliere Verkenner (labelsprongen tot en met label A) en de Verkenner Hoge Ambities (nul op de meter of energie neutrale scenario’s).EnerrgiebesparingsverkennerExterne link

Twee varianten

De Energiebesparingsverkenner bevat 2 gescheiden varianten: de Reguliere verkenner en de Verkenner Hoge Ambities.

Reguliere Verkenner

In deze verkenner kunnen diverse maatregelen worden gecombineerd tot pakketten tot maximaal label A. Hierbij is het ook mogelijk om te zoeken naar een optimaal pakket bij een gewenst label-, EI-, of comfort-doel of met de budgetverkenner binnen een bepaald budget te blijven. Bij de Reguliere Verkenner varieert de energetische kwaliteit van de woningen van zeer slecht tot zeer goed. Kortom de range van Labels G tot en met gangbare labels A.

Hoe verbetert u als makelaar, taxateur, hypotheekverstrekker, installateur, gemeenten of woningcorporatie een woning naar label A? Wat zijn de aardgasvrije mogelijkheden? Wat zijn de kosten en de wat levert de besparing het op? Bekijk de scenario’s en hoe u de tool gebruikt in dit filmpjeExterne link.

energiebesparingsverkenner Externe link

Verkenner Hoge Ambities

Bij de Verkenner Hoge Ambities leiden alle pakketten tot een zeer energiezuinige woning, tot op het niveau van energieneutraal, waarbij er geen of een zeer lage energierekening is. Bij deze verkenner is het mogelijk om eigen ambitieuze maatregelpakketten samen te stellen, maar het is ook mogelijk om met hulp van een aantal algemene keuzes een optimaal pakket te vinden. De verkenner geeft snel en makkelijk een overzicht van pakketten maatregelen voor een woning, straat of wijk. In combinatie met uw eigen kennis en expertise heeft u een mooi hulpmiddel in handen om uw ambities vorm te geven.

Gaat u in gesprek met mogelijke partners over uw besparingsambities? Met behulp van de Verkenner Hoge Ambities brengt u de scenario’s in kaart voor nul op de meter, energieneutraal en aardgasvrij in kaart. Bekijk hoe u de tool gebruikt in dit filmpjeExterne link.

energiebesparingsverkenner Externe link

Handleiding Energiebesparingsverkenner woningen

U leest in de handleiding hoe u de verkenner gebruikt, hoe u rappporten maakt en hoe u deze exporteert naar een ander bestand.

Handleiding Energiebesparingsverkenner woningen hoge ambitie

Deze handleiding is speciaal bedoeld voor de Verkenner Hoge Ambities. U leest in de handleiding hoe u de verkenner gebruikt, hoe u rappporten maakt en hoe u deze exporteert naar een ander bestand.

Voor wie?

Met de Energiebesparingsverkenner geeft u uw expertise en kennis een boost. Kijk wat voor u de voordelen zijn:

Woningcorporaties

Wilt u het bezit van uw corporatie klaarmaken voor een energieneutrale toekomst? Besparen op energiekosten? De mogelijkheden voor een transitie naar aardgasvrij inzichtelijk maken? En de woningen comfortabeler maken voor de huurders? Zet de verkenner in. Zo rekent u eenvoudig scenario’s door op de woningvoorraad, zoals labelstappen, verbeteringen Energie-Index en kosten voor maatregelen. Gegevens kunt u tussentijds opslaan en exporteren. Verken keuzes voor maatregelen met de laagste maandelijkse energiekosten.

Installateurs en aannemers

Met de verkenner berekent u snel en makkelijk hoe de eigenaar of huurder van een woning energie kan besparen en lagere maandelijkse energiekosten heeft. Het resultaat? Betere offertes, tevreden klanten en u stimuleert ook nog eens duurzame investeringen.

Makelaars en taxateurs

Informeer uw klanten al in een vroeg stadium van het aankooptraject over de mogelijkheden in energiebesparing. Wat dat oplevert in euro’s en wooncomfort. Lagere maandlasten helpen kopers bovendien met een hogere hypotheek en geven toegang tot een betere woning.

Banken/hypotheekverstrekkers

Laat geen kansen liggen tijdens een hypotheekadviesgesprek. Met de verkenner laat u gemakkelijk zien hoe een woningeigenaar energie kan besparen. En zo lagere maandelijkse energiekosten heeft. Met minder maandelijkse lasten door energiebesparende maatregelen kan uw klant bij een hypotheek meer lenen. Dat betekent toegang tot een betere woning, meer wooncomfort en een tevreden klant.

Gemeenten

Hoe realiseer je energieneutrale wijken? Of stap je op grote schaal over naar aardgasvrije woningen? Met de verkenner kun je gemakkelijk zien wat de mogelijkheden en kosten zijn voor meerdere woningen en zelfs complete wijken. Ze kun je beter sturing geven en geef je de verduurzaming van je gemeente een boost.

Particuliere woningbezitters

Benieuwd welke maatregelen u als particulier kunt nemen om uw woning energiezuiniger en comfortabeler te maken? Kijk op verbeteruwhuis.nlExterne link voor een advies op maat.

Data gratis beschikbaar

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stelt de data uit de Energiebesparingsverkenner gratis beschikbaar via een API of webservice. Zo kunt u als branche- of koepelorganisatie of groothandel uw eigen userinterface bouwen of de informatie integreren in uw eigen dienstverlening. Neem contact op met klantcontactExterne link.

Contante Waarde berekening

Het Nederlands Register Vastgoedtaxateurs (NRVT) neemt de Energiebesparingsverkenner van RVO.nl op in zijn taxatierapporten. De uitkomsten van de Energiebesparingsverkenner komen als bijlage bij het taxatierapport.

De Energiebesparingsverkenner is een online rekenmodule met maatregelen voor verbetering van het energielabel of de Energie-Index, verhogen van het wooncomfort en verlagen van de energierekening. Met de Contante Waarde berekening geeft de verkenner inzicht in de besparingen op lange termijn. Ook bevat het rapport maatregelen voor energieneutraal en aardgasvrij wonen.

Energiebesparende maatregelen

Onder bepaalde voorwaarden mogen huizenkopers energiebesparende maatregelen via de hypotheek financieren. Zij kunnen een bedrag tot maximaal 106% van de waarde van de woning lenen, in plaats van 100% bij overige hypotheekleningen. Het Model Taxatierapport Woonruimte 2018, dat taxateurs per 1 april gebruiken, voegt de resultaten uit de Energiebesparingsverkenner standaard bij het taxatierapport als een woningeigenaar duurzaamheidsmaatregelen wil nemen.

Vragen over de Contante Waarde berekening in de energiebesparingsverkenner?

Ga hiervoor naar het Nederlands Register Vastgoedtaxateurs Nederlands Register Vastgoedtaxateurs (NRVT)Externe link, of neem contact op met uw brancheorganisatie.

Meer weten?

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland