Registratie en dronebewijs voor vliegen met drones

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Ingangsdatum: 31 december 2020

Wat verandert er?

Werkt u met drones? Er komen nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones:

  • Alle dronevliegers krijgen een registratieplicht (uitgezonderd bezitters van speelgoeddrones die minder wegen dan 250 gram, zonder camera).
  • Bestuurders van drones die meer wegen dan 250 gram moeten een opleiding volgen. Na de opleiding krijgt u een EU dronebewijs. Het EU dronebewijs is ook in andere landen van de EU geldig.
  • Het verschil tussen recreatieve en professionele dronevluchten geldt niet meer. In plaats daarvan komt er een systeem met drie klassen. In welke klasse een drone of vluchtuitvoering valt hangt af van het risico van de vlucht. Het risico hangt weer af van het gewicht van de drone en de plaats waar gevlogen wordt. Afhankelijk van de klasse van de vlucht kan het zijn dat de vluchtuitvoerder bepaalde vergunningen of certificaten nodig heeft.

Zakelijke dronevliegers kunnen na de invoering van de nieuwe regels op 31 december 2020 nog een jaar doorwerken op basis van een huidige ROC-light ontheffing of ROC vergunning. Wel zijn ze verplicht om op 31 december 2020 ingeschreven te staan in het nieuwe Europese droneregister.

Voor wie?

  • professionele dronevliegers
  • handelaren in drones
  • fabrikanten van drones

Wanneer?

De Europese droneregelgeving gaat naar verwachting in op 31 december 2020.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven