Economische missie Beieren met minister Schreinemacher: Smart Industry en Groene Waterstof

11 en 12 juli worden dagen vol met informatie over marktkansen, bezoeken aan innovatieve projecten en bedrijven. Daarnaast is contact op maat mogelijk met potentiële samenwerkingspartners en opdrachtgevers. In Beieren liggen veel duurzame handelskansen voor u.

Waarom meedoen?

Nederland en Duitsland delen grote gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie en de digitalisering van de industrie. Innovatie en internationale samenwerking zijn daarbij de sleutel om deze moeilijke uitdagingen aan te gaan. Vooral in het economisch zwaartepunt Beieren wordt veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten. De gedeelde noodzaak voor samenwerking biedt de komende jaren enorme kansen voor Nederlandse bedrijven.

Beieren is een van de sterkste industriële deelstaten in Duitsland en heeft tot eind dit jaar maar liefst € 6 miljard voor digitalisering uitgetrokken. Nederland is vergeleken met Duitsland een voorloper op het gebied van systeemintegratie en het aanbieden van software voor de industrie. Daarom heeft Duitsland grote interesse in een duurzaam partnerschap met Nederland. Specifiek als het gaat om de manier waarop we de machinebouw van de toekomst samen met Duitsland willen ontwikkelen.

De economische missie biedt een uitstekende kans om deze Nederlandse kracht aan de Beierse partijen te presenteren, onder andere via gerichte matchmaking, een 'round table' over de toekomst van de machinebouw in Beieren en het bezoeken van innovatieprojecten.

Beieren wil dé voorloper worden op gebied van waterstoftechnologieën. En als één van sterkste economische regio’s van Europa heeft het alles in huis om dit ook voor elkaar te krijgen. Beieren kent een combinatie van hoogwaardige industrie en een bijna ongekend sterk innovatief potentieel. De toekomstvisie van Beieren is dan ook waterstoftechnologie ‘Made in Bavaria’. Beieren is voor Nederlandse ondernemers daarmee de plek waar industrie en innovatie elkaar ontmoeten.

Samen met Duitsland kent ons land productiedoelstellingen in GW-grootte. Dit stelt ons voor grote uitdagingen waar Beieren en Nederland samen het verschil kunnen maken. Wij kunnen samen optrekken met de Duitsers op het gebied van:

 • innovatieve oplossingen voor materiaalgebruik
 • componentontwerp
 • systeemintegratie
 • automatisering
 • fabricage en gebruik

Tijdens de missie worden marktkansen – en ontwikkelingen – verkend door middel van matchmaking, use-case presentaties en bezoek(en) aan innovatieve projecten en/of bedrijven.

Voor wie?

Deelname staat open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die actief zijn op het gebied van Smart Industry of waterstof. De twee tracks volgen een programma op maat.

 • Op het gebied van Smart Industry richt de missie zich specifiek op de Nederlandse machinebouwers, system integrators en de softwareleveranciers voor de ontwikkeling van machine- en hightech-equipment van de toekomst.
 • Voor groene waterstof richt de missie zich op productie (elektrolysetechnologie, met name PEM en Alkaline) en infrastructuur (voor opslag en transport).

Programmaonderdelen

We bieden een maatwerkprogramma aan voor deelnemende bedrijven. Op hoofdlijnen bestaat het programma uit de volgende onderdelen:

 • Seminars;
 • Bedrijfs- en projectbezoeken;
 • Netwerkevenementen;
 • Handelsdiner;
 • Individuele, gerichte matchmaking met Duitse partijen;
 • Lokale ondersteuning vanuit het consulaat-generaal in München;
 • Lokaal vervoer.

Bekijk hier het conceptprogramma voor Smart industry.

Dag en tijdstipOnderdeel
Maandag 11 juli 2022 Bamberg, Beieren

12:15–12:45

Inloop met lunch.
12:45-13:45Openingsceremonie in aanwezigheid van Liesje Schreinemacher, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Paul Ymkers, de consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te München, Melanie Huml, de Beierse staatsminister voor Europese en Internationale Zaken, en Theo Henrar, de voorzitter van FME. Inclusief een fotomoment.
13:45–14:30Briefing en lunch in aanwezigheid van Peter van Harten, trackleider en Smart Industry-ambassadeur in Duitsland. Met een introductie over fieldlabs.
13:45–14:30Start korte rondleiding over het terrein. Officiële start samenwerking Fieldlab software en machinebouw. Met een expertsessie software en machinebouw en rol NL/TGW Fieldlab voor de regio Nordbayern.
16:30–17:30Reistijd en inchecken in hotel Bamberg.
17:30–18:00Informeel drankje met minister Liesje Schreinemacher
18:00–18:30Korte stadswandeling tussen hotel en locatie van het diner.
18:30–18:45Mogelijkheid ondertekening 'LOI's' of 'MoU's'.
19:00–21:30'Trade dinner' met minister Schreinemacher, bedrijfsdelegaties, Duitse genodigden en het bredere economische netwerk van het consulaat-generaal in München.
Dinsdag 12 juli 2022Bamberg en/of Nürnberg, Beieren

Ochtend

Bedrijfsbezoeken naar Schaeffler/ Siemens in de regio Nürnberg. Rondetafel over toekomst machinebouw en automotive en de rol hierin van Nederland (nog te bevestigen).
12:30–14:00Lunch met Nederlandse (dochter)bedrijven in Bayern.
14:00–16:30Individuele matchmaking met potentiële Duitse partners, in samenwerking met Bayern Innovativ.
16:30–17:00Afsluiting officiële missieprogramma.
17:00–18:30Netwerkmoment met Duitse ondernemers en netwerkorganisaties zoals IHK en Bayern Innovativ.

Bekijk hier het conceptprogramma voor Groene Waterstof.

Dag en tijdstipOnderdeel
Maandag 11 juli 2022Bamberg, Beieren

12:15–12:45

Inloop met lunch.
12:45–13:45Openingsceremonie in aanwezigheid van Liesje Schreinemacher, de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Paul Ymkers, de consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te München, Melanie Huml, de Beierse staatsminister voor Europese en Internationale Zaken, en Theo Henrar, de voorzitter van FME. Inclusief een fotomoment.
13:45–14:30Briefing over verloop van de economische missie door Elektrolyser Makersplatform NL en Duitse partner ZentrumWasserstoff.Bayern. Vervoer per bus voor een bedrijfsbezoek.
14:30–16:30Bedrijfsbezoek bij de oprichtend partner van Wasserstoffbündnis Bayern (bijvoorbeeld Bosch, Siemens, Hydrogenious. Onder voorbehoud van samenstelling deelnemers aan deze economische missie).
16:30–17:30Reistijd en inchecken in hotel.
17:30–18:00Informeel drankje met minister Liesje Schreinemacher en delegaties Groene Waterstof en Smart Industry.
18:00–18:30Korte stadswandeling naar de locatie van het diner.
18:30–18:45Mogelijkheid ondertekening 'LOI's' of 'MoU's'.
19:00–21:30'Trade dinner' met minister Schreinemacher, bedrijfsdelegaties, Duitse genodigden en het bredere economische netwerk van het consulaat-generaal in München.
Dinsdag 12 juli 2022

Nürnberg, Beieren

09:00–11:00

Vertrek uit Bamberg.
09:30–11:00Bedrijfsbezoek aan Schaeffler, of mogelijk een ander bedrijf van Wasserstoffbündnis Bayern, samen met minister Schreinemacher en Smart Industry track (onder voorbehoud).
11:00–11:30Reistijd richting Nürnberg.
11:30–13:30Workshop in 'world cafe'-format onder begeleiding van verschillende electrolyser systeem-spelers en Duitse bedrijvendelegatie. Gezamenlijk bespreken van uitdagingen in waterstofsector en mogelijkheid om uw product en oplossingen te presenteren. Alternatief aan workshop is de mogelijkheid aan te sluiten bij rondetafelgesprek met minister(s), Port of Rotterdam, Bayernhafen en verschillende Duitse industriespelers.
13:30–14:00Netwerklunch met Duitse bedrijven.
14:00–16:30Individuele matchmaking voor uw bedrijf met verschillende potentiële Duitse partners in samenwerking met Bayern Innovativ.
16:30–17:00Afsluiting officiële missieprogramma en nabespreking met partners.
17:00–18:30Netwerkmoment met Duitse delegatie en netwerkorganisaties zoals IHK en Bayern Innovativ.

COVID-19 clausule

Als de COVID-19-situatie vóór deze missie verandert, en dat gevolgen heeft voor de organisatie van de missie, dan kan de organisatie de missie uitstellen of annuleren. Hierover informeren wij deelnemers direct. Uiteraard brengen wij in dit geval geen deelnemerskosten in rekening. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen risico.

Kosten en deelname

Meld u aan voor deelname. De uiterste inschrijfdatum is 20 mei 2022.

Deelnamekosten zijn € 475 per organisatie. Er kan 1 persoon per bedrijf deelnemen aan het programma. Deelname aan deze missie staat uitsluitend open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die passen binnen bovenstaande opzet en inhoudelijke focus. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekent daarom niet dat u automatisch bent toegelaten tot de missie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. Voor lokaal vervoer wordt gezorgd.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Karin Schipper, Projectmanager missies E: karin.schipper@rvo.nl

Hanneke Bogaerts, Projectmanager missies E: hanneke.bogaerts@rvo.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het Nederlands consulaat-generaal in München en Elektrolyser Makersplatform NL.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan deze missie. Om te kunnen beoordelen of uw organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u om na aanmelding een MVO-zelfscan in te vullen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1