Duurzame mobiliteit in Los Angeles: een blik op de toekomst
Deze duurzame mobiliteitsmissie zal plaatsvinden in Los Angeles. De stad staat bekend om zijn autocultuur. Het is ook een stad die nu een opmerkelijke transformatie doormaakt naar een centrum voor duurzame mobiliteit. De naderende Olympische Spelen in 2028 zullen deze transitie verder versnellen.
Los Angeles ontpopt zich steeds meer als een broedplaats voor innovatieve mobiliteitsoplossingen. Van elektrische voertuigen en ridesharing-apps tot zelfrijdend vervoer en slimme verkeersmanagementsystemen. Los Angeles is een ideale locatie om innovaties op grote schaal te testen en te implementeren dankzij de combinatie van:
- een dichtbevolkte omgeving
- een uitgestrekte infrastructuur
- een sterk bedrijfsleven
Federale en statelijke investeringen
De recente toekenning van aanzienlijke financiële middelen vanuit Washington D.C. en Sacramento heeft de ambities van LA een enorme boost gegeven. Deze investeringen worden ingezet voor een breed scala aan projecten.
Denk aan:
- uitbreiding van het openbaar vervoer
- aanleg van fietspaden
- verbetering van de infrastructuur voor elektrische voertuigen
De uitdagingen van de Olympische Spelen
De Olympische Spelen van 2028 fungeren als katalysator voor de ontwikkeling van een duurzamer mobiliteitssysteem in LA. Om de verwachte toename van het verkeer tijdens het evenement aan te kunnen, zijn er grootschalige investeringen nodig in:
- openbaar vervoer
- fietsinfrastructuur
- andere duurzame vervoersopties
Daarnaast zal er een sterke focus liggen op het verminderen van verkeersopstoppingen en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Specifieke ontwikkelingen in LA
Enkele specifieke ontwikkelingen die de afgelopen tijd in LA de aandacht trekken, zijn:
- Uitbreiding van het metrosysteem: LA is hier druk mee bezig. Het doel is om het openbaar vervoer toegankelijker te maken voor meer inwoners.
- Stimulering van elektrisch vervoer: de stad moedigt mensen op verschillende manieren aan om over te stappen op elektrische voertuigen. Bijvoorbeeld door belastingvoordelen en een zich steeds verder uitbreidend netwerk van laadstations.
- Verbetering van de fietsinfrastructuur: er wordt flink geïnvesteerd in de aanleg van nieuwe fietspaden en de verbetering van bestaande infrastructuur. Zo wil LA de fiets positioneren als een aantrekkelijk alternatief voor de auto.
- Microtransit: verschillende pilotprojecten voor microtransit zijn opgezet. Hierbij zijn kleinere, flexibele voertuigen op afroep beschikbaar, in gebieden waar het reguliere openbaar vervoer minder frequent rijdt.
- Smart Traffic Management: Los Angeles maakt gebruik van sensoren en data-analyse om het verkeer in real-time te monitoren en te optimaliseren.
Lees meer over het beleid dat Los Angeles moet leiden naar een duurzaam mobiliteitshub: Metro Strategic Plan - LA Metro
Kansen voor Nederlandse bedrijven
Hoewel er al veel is bereikt, ligt er nog een grote uitdaging om van LA een echt duurzame mobiliteitsstad te maken. De komende jaren zullen cruciaal zijn voor het realiseren van deze ambitie. Door te blijven investeren in innovatieve oplossingen en samen te werken met alle belanghebbenden, kan LA een voorbeeld zijn voor andere steden wereldwijd.
Nederlandse oplossingen rondom de inrichting van de 'first- en last mile', verkeersmanagement, MAAS, gebruik van het openbaar vervoer, planning en asset management, zijn relevante innovaties die kunnen bijdragen aan de transitie van LA tot duurzame mobiliteitsstad.
Nederland en Californië zijn strategische partners; zeker wanneer het gaat om de uitwisseling van kennis over duurzaam vervoer. In 2022 is dat ook formeel vastgelegd in een MOU tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de California Environmental Protection Agency. Een handelsmissie als deze is een mooie praktische uitwerking van het strategisch partnerschap.
Voor wie?
De handelsmissie staat open voor bedrijven en experts met kennis van de volgende zaken:
- mobiliteitsmanagement
- transport en infrastructuurplanning
- actief Transport en 'first- en last mile'-oplossingen
- stadslogistiek
- hernieuwbare energie in de mobiliteitssector
- innovatieve vervoersconcepten
Waarom deelnemen?
Deelname aan deze missie biedt de mogelijkheid om:
- het mobiliteits- en transportsysteem in Los Angeles te verkennen;
- het professionele expert netwerk uit te breiden;
- markt- en samenwerkingsmogelijkheden te verzilveren;
- in contact te komen met stakeholders in de mobiliteitssector van Los Angeles.
Programma
Het programma omvat een brede en gevarieerde reeks activiteiten die gericht zijn op samenwerking, kennisuitwisseling en netwerken. Tijdens het programma zullen onder andere de volgende onderdelen aan bod komen:
- Netwerkevenementen
- Bezoek aan CoMotion LADit is een jaarlijks event waar alle transport- en planningexperts uit LA, Californië en daarbuiten zich verzamelen. Het is een perfect moment om Nederlandse oplossingen te presenteren aan lokale beleidsmakers, ingenieurs en investeerders. Het thema van CoMotion LA dit jaar is: 'Powering a multimodal future for all'.
- Bezoek aan lokale overheden en steden
- Bezoek aan lokale projecten
- Netwerklunch
Parallel aan bovenstaand programma is er ook de mogelijkheid om op 12 november deel te neem aan de Open Mobility Foundation Summit. Dit is speciaal voor individuen die kennis willen uitwisselen rondom datagebruik, digitale infrastructuur en het gebruik van 'open-source' tools om stedelijke mobiliteit verder vorm te geven. Tickets zijn voor rekening van de individuele deelnemer.
Deelname en kosten
Deelname kost € 500 exclusief btw, per organisatie. Voor dit bedrag mogen 2 personen deelnemen. Voor iedere extra persoon betaalt u € 250 exclusief btw.
De prijs is inclusief deelname aan:
- De collectieve programmaonderdelen.
- Gezamenlijk lokaal vervoer, en lokale ondersteuning door de organisatie. Voor CoMotion LA is er per deelnemend bedrijf één ticket beschikbaar. Extra tickets kunnen tegen een gereduceerd tarief worden aangeschaft. De tickets voor de OMF Summit moeten apart worden aangeschaft en zijn volledig voor rekening van de deelnemer.
U kunt tot 30 dagen voor vertrek kosteloos annuleren; na deze datum brengen wij u de volledige deelnemersbijdrage in rekening. Verdere voorwaarden voor deelname aan handelsmissies vindt u via Voorwaarden deelname handelsmissie met en zonder bewindspersoon (rvo.nl)
Reis- en verblijfkosten (inclusief lokaal openbaar vervoer) en (persoonlijke) transfers zijn voor eigen rekening en risico. Na de aanmeldtermijn ontvangt u zo snel mogelijk suggesties voor uw reis en verblijf.
Deelnemende bedrijven moeten passen binnen het omschreven kader en de inhoudelijke focus van deze handelsmissie. Aanmelding en de daarop volgende ontvangstbevestiging garandeert daarom niet automatisch toelating tot de handelsmissie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname van de projectmanager na sluiting van de aanmeldperiode.
Aanmelden
Meld u aan voor deze handelsmissie. U kunt tot uiterlijk 30 september 2024 aanmelden.
Organisatie
Deze handelsmissie wordt georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Nederlands consulaat-generaal in San Francisco (CGSF), Netherlands Business Support Office in Los Angeles (NBSO LA), Handelsroute.nl, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Bent u een vrouwelijke ondernemer met internationale ambities?
De overheid zet zich in voor meer diversiteit en moedigt daarom ook specifiek vrouwelijke ondernemers aan om de internationale stap te maken via de Groei over Grenzen campagne. Bedrijven die internationaal zakendoen zijn namelijk productiever, innovatiever en succesvoller. Door mee te gaan met deze missie breidt u uw netwerk uit en vergroot u uw internationale kansen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om te kunnen deelnemen aan deze missie.
Overmacht clausule
Internationale ontwikkelingen zoals pandemieën, klimaat en daarmee samenhangende (reis)beperkingen, kunnen invloed hebben op het reisadvies. Als het reisadvies verandert tijdens de voorbereiding op deze missie, en dat gevolgen heeft voor de organisatie, dan kunnen wij besluiten de missie uit te stellen of te annuleren. Daar informeren wij deelnemers direct over. In dat geval rekenen wij geen deelnemerskosten.
Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening en risico.
Meer weten?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:Sandra Brandenburg, Handelsroute.nlE: sandra@handelsroute.nl