Handelsmissie luchthavens in Zuid-Italië

Luchthavenontwikkeling in Zuid-Italië

De economische ontwikkeling van Zuid-Italië verloopt langzamer dan van het noordelijke deel van het land. Maar Zuid-Italië is bezig met een inhaalslag! De Italiaanse regering heeft nu duidelijk ingezet op de ontwikkeling van Zuid-Italië, met nationale en Europese middelen.

Zo komt40% van de in totaal € 191,5 miljard uit het Europees Herstelfonds (in Italië PNRR genoemd) ten goede aan deze regio. Hiermee is het grootste Europese stimuleringspakket ooit voor Italië opgezet. Belangrijke onderdelen van dit plan zijn verbetering en verduurzaming van de infrastructuur, en dan met name de integratie van de luchthavens in de omliggende gebieden. Ook gaan de komende jaren belangrijke investeringen plaatsvinden op de luchthavens. De nadruk zal liggen op de duurzame herinrichting en modernisering.

Voor wie?

Deelname aan deze handelsmissie is interessant voor Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties die actief zijn in de luchtvaartsector. Denk aan onderhoud van vliegtuigen, vliegtuigbouw, luchthavenontwikkeling & infrastructuur en overige gerelateerde services, waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. De missie vindt plaats in Zuid-Italië en is daarom interessant voor organisaties die zaken willen doen in dit deel van het land.

Waarom meedoen?

Deelname aan deze handelsmissie biedt veel voordelen. De missie is inclusief de volgende onderdelen (onder voorbehoud):

 • presentaties en rondleidingen op diverse luchthavens in Zuid-Italië;
 • inzicht krijgen in de sectormarktkansen binnen de regio;
 • contact leggen met potentiële partners en klanten;
 • profiteren van de toegevoegde waarde van het samen optrekken met andere Nederlandse bedrijven die zich richten op de Zuid-Italiaanse markt;
 • in samenwerking met de Nederlandse overheid toegang krijgen tot de markt, door consortia te vormen en door publiek-private samenwerking;
 • het presenteren van uw bedrijf aan het management van ITA luchthavens;
 • nadruk op diensten en producten voor planning, engineering & purchasing, logistiek en duurzame oplossingen.

Ook willen we de expertise van Nederlandse bedrijven onder de aandacht brengen van enkele nationale spelers in deze markt.

Voorlopig programma

De komende maanden vullen wij het programma verder in. Hierbij houden we rekening met de input van deelnemende bedrijven. Omdat wij streven naar een optimale reisroute kan onderstaande indeling en volgorde van luchthavens nog wijzigen.

Zondag 20 november

 • Eind van de middag Vlucht naar Napels
 • AvondWelkomstreceptie

Maandag 21 november

 • OchtendBezoek aan de luchthaven van Napels, inclusief rondleiding
 • MiddagKennis- en informatiesessies met lokale luchthavenexperts
 • Eind van de middagTransfer van Napels naar Bari
 • AvondDiner in Bari

Dinsdag 22 november

 • OchtendBezoek aan de luchthaven van Bari, inclusief rondleiding
 • MiddagKennis- en informatiesessies met lokale luchthavenexperts
 • Eind van de middagTransfer van Bari naar Palermo
 • AvondDiner in Palermo

Woensdag 23 november

 • OchtendBezoek aan de luchthaven van Palermo, inclusief rondleiding
 • MiddagKennis- en informatiesessies met lokale luchthavenexperts
 • Eind van de middagTransfer van Palermo naar Catania. Bezoek aan de luchthaven van Catania, inclusief rondleiding
 • Eind van de middagKennis- en informatiesessies met lokale luchthavenexperts
 • AvondNetwerkborrel in Catania
 • AvondTerugvlucht naar Nederland

Deelname en kosten

Meld u aan voor deelname aan deze handelsmissie. De uiterste aanmelddatum is 10 oktober. De voertaal is Engels. Deelname kost € 500 exclusief btw per organisatie. Er mogen maximaal 2 deelnemers mee per organisatie. Alle deelnemers melden zich individueel aan. Iedere tweede deelnemer kost € 250 exclusief btw extra.

De prijs is inclusief deelname aan de collectieve programmaonderdelen, collectief lokaal vervoer naar diverse luchthavens en lokale ondersteuning door de organisatie. Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Dat geldt ook voor een eventuele interne vlucht. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is niet aansprakelijk voor eventuele annuleringskosten.

Go / no-go beslissing

Deelnemende organisaties moeten passen binnen de genoemde opzet en inhoudelijke focus van de handelsmissie. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging hiervan betekent daarom niet automatische toelating tot de handelsmissie. Na sluiting van de aanmeldperiode ontvangt u een definitieve bevestiging van uw deelname.

Op 11 oktober besluit de organisatie of de missie daadwerkelijk doorgaat. Dit besluit wordt gemaakt op basis van het aantal deelnemers en de dan geldende COVID-19-maatregelen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd.

COVID-19-clausule

Mocht voorafgaand aan deze missie de COVID-19-situatie veranderen en gevolgen hebben voor de organisatie van deze missie, dan staat het de organisatie vrij om de missie uit te stellen of te annuleren. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd. Uiteraard worden in dat geval geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze missie? Neem dan contact op met:

Philippe Evers, Business Development Coach Italië, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland E: philippe.evers@rvo.nl

Daphne Roelands, Projectmanager BDC, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland E: daphne.roelands@rvo.nl

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Rome, brancheorganisatie NAG en Handelsroute.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1