Deze bijeenkomst is al geweest.Bekijk andere locaties en datums.

Handelsmissie naar Centraal-Amerika

Bent u actief in de maritieme en/of logistieke sector? En wilt u uw kansen ontdekken in het logistieke knooppunt van de Amerika's? Ga dan van 17 tot en met 21 maart mee met de handelsmissie naar Costa Rica en Panama.

Costa Rica opende kortgeleden de op één na grootste haven ter wereld voor reefer containers. Hierdoor is de productiviteit, capaciteit en betrouwbaarheid van de distributieketen aanzienlijk verbeterd. Panama is op weg om de regionale food hub te worden. Het land investeert in het ontwikkelen van logistieke diensten met een hogere toegevoegde waarde en een efficiënter systeem voor intermodaal vervoer. Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven.

Ontwikkelingen in Costa Rica

Dankzij de nieuwe containerterminal kunnen grotere schepen nu de haven in Moin Port aandoen. Deze nieuwe directe route verandert de dynamiek van scheepvaart en distributieketens voor Costa Rica en de regio.

Logistieke hub

Het land is op zoek naar oplossingen om logistieke systemen aan te passen aan klimaatverandering en om verliezen na de oogst te verminderen.Er is behoefte aan meer gekoelde opslagfaciliteiten en de verplaatsing van voedselverwerkings- en distributiecentra dichter bij de productiezones.

Costa Rica wil zijn rol als logistieke hub van Centraal-Amerika waarmaken door nog meer te investeren in infrastructurele projecten en door het binnenland rondom de havens verder te ontwikkelen. Op dit moment zijn er logistieke tekortkomingen bij bruggen, havens en lokaal en regionaal wegtransport. Daarnaast zijn er oplossingen nodig voor vrachtbeveiliging, grensbeheer, beheer van de toeleveringsketen en stedelijk vervoer.

Hightech

Costa Rica streeft ernaar om de economie te verbreden door de productie van geavanceerde medische apparatuur en de ontwikkeling van diensten en toerisme. Er zijn meer dan 300 hightech multinationals gevestigd. Het land staat in de top 25 van exporteurs van hightech producten.

Ontwikkelingen in Panama

Panama ontwikkelt zich tot de logistieke hub van de Amerika's en is al jaren de snelstgroeiende economie van Latijns-Amerika. Het Panamakanaal verdrievoudigde niet alleen haar capaciteit, maar is ook een sterke basis voor andere logistieke ontwikkelingen. De grootste uitdaging is het toevoegen van waarde aan de vracht.

Investeringen

Er is al een grote verscheidenheid aan eerstelijns logistieke diensten. Op korte termijn worden nieuwe investeringen verwacht, namelijk:

 • uitbreiding van luchthaven Tocumen (bouw 2e terminal en 3e landingsbaan) en de nieuwe logistieke goederenzone;
 • ontwikkeling van een agro-logistieke hub en bouw van een RoRo terminal aan het Kanaal, aan de kant van de Stille Oceaan;
 • bouw van de 4e brug over het Kanaal, aan de kant van de Stille Oceaan;
 • uitbreiding van de 1e metrolijn en bouw van nieuwe metrolijnen;
 • ontwikkeling van opslagfaciliteiten;
 • verbeteringen in e-governance.

Ontwikkeling food hub

Een Nederlandse consultant stelt momenteel in opdracht van de Panamese overheid een business case op voor de ontwikkeling van een food hub en een bijbehorend implementatieplan. Panama wil beter gebruikmaken van, en waarde toevoegen aan, de stroom van verse producten door het Kanaal.

Voor wie?

Er zijn kansen voor bedrijven uit Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten met de volgende activiteiten:

 • import en export;
 • logistiek en infrastructuur over land; spoorweg- en vrachtwagendiensten;
 • logistiek door de lucht; passagiers- en vrachtvervoer en intermodale logistiek;
 • cold chain logistiek;
 • hulpsystemen en oplossingen voor alle soorten logistieke diensten;
 • voedselverwerking/waardetoevoeging agro-food sector.

Het is raadzaam om aan deze missie deel te nemen op het niveau van regional business manager, country manager of algemeen manager.

Holland Paviljoen

De handelsmissie begint in Panama met de opening van de Panama Maritime Conference. Het programma focust zich op Panama als logistieke hub, op intermodale verbindingen met luchthavens en wegen en op ontwikkelingen in opslag. Belangrijke spelers uit de Panamese maritieme sector en internationale maritieme bedrijven zijn aanwezig. Uw bedrijf wordt vertegenwoordigd in het Holland Paviljoen, met ruimte voor netwerken op de conferentie en expositie. Er zijn netwerkevenementen, high-level meetings met autoriteiten en bedrijfsbezoeken. Het 2e gedeelte van de missie vindt plaats in Costa Rica. Hier zijn individuele matchmakingsessies.

Programma

TijdOnderdeel
17 maartOpening Panama Maritime Conference
18 maart- Business breakfast met Panamese private sector- Opening Panama Maritime Conference- Rondetafelgesprek met de Panamese Kamer van Koophandel- Netwerkborrel op de residentie
19 maart- Panama Maritime Conference- Bedrijfsbezoeken: Tocumen Airport & Cold chain logistiek bedrijf- Vertrek naar Costa Rica
20 maart- Meeting met Ministerie van Buitenlandse Handel- Rondetafelgesprek met PROCOMER- Bedrijfspresentaties - voorbereiding voor matchmaking
21 maart- Business opportunities Costa Rica (CINDE - CICR)- Zakendoen-lunch met Costa Rica private sector (NAVE)- Matchmakingsessie

Kosten en deelname

Deelname kost € 1.000 per persoon. Dit is inclusief deelname in het Holland Paviljoen en deelname aan de Panama Maritime Conference. Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening. Meld u aan per e-mailExterne link vóór 1 februari.

Meer informatie

Kijk op de website van de Panama Maritime Conference voor meer informatie over de conferentieExterne link.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Carlijne Blom, Economisch Attaché Nederlandse ambassadeE: carlijne.blom@minbuza.nlExterne linkT: +50 72 80 66 67

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Panama-Stad, San José

Datum

Zo 17 mrt 2019 - 21 mrt 2019

Kosten

 • Aanmelden vóór 1 februari
 • Deelname kost € 1000 per persoon
 • Inclusief Holland Stand en Panama Maritime Conference
 • Reis- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening