Handelsmissie voor start-ups en scale-ups naar CES Las Vegas

Dit jaar wordt Nederland op CES vertegenwoordigd door het 'Netherlands Tech Square'; in dit paviljoen staan de 50 nieuwste en beste start-ups. Nederland doet ook mee met het 'Next Level Innovations pavilion'. 20 scale-ups presenteren hier hun innovatieve oplossingen aan een internationaal publiek van zakelijk leiders, media en investeerders.

Vegas here we come!

Vanaf de start in 1967 is CES uitgegroeid tot hét internationale tech-evenement. Hier komt het 'global tech ecosysteem' elk jaar weer samen.

Voor de coronapandemie bezochten meer dan 180.000 deelnemers uit meer dan 160 landen de techbeurs. Daarmee is CES in Las Vegas een perfecte springplank voor de nieuwste innovaties en een mooie plek om in contact te komen met investeerders, bedrijven en mogelijke klanten. Op CES lopen ook duizenden journalisten rond. Voor de coronapandemie waren dit er jaarlijks gemiddeld 6.000.

Gebruik deze unieke kans om internationale (media-)aandacht te krijgen voor jouw innovatie.

CES is de beste 'pressure cooker' om je product te valideren en testen voor een internationaal publiek en het momentum voor internationale expansie effectief te benutten. Deelname aan de #NLatCES2023 missie is een bewezen succesformule die Nederlandse innovatiekracht en ondernemers wereldwijd op de kaart heeft gezet.

Missie voor start- en scale-ups

Er worden 50 start-ups gekozen voor het Netherlands Tech Square, ons start-up paviljoen op Eureka Park. Eureka Park is dé plek op CES waar de nieuwste en meest disruptieve start-ups zichzelf presenteren.

Eerdere Nederlandse missies naar CES bleken erg succesvol. De wens ontstond om ook grotere bedrijven (scale-ups) in een gezamenlijk paviljoen te presenteren. Daarom staat Nederland sinds 2021 met het 'Netherlands Next Level Innovation Pavilion' op CES. In dit paviljoen bieden de 20 scale-ups hun innovatieve oplossingen aan.

Kick-off event: 13 oktober in Amsterdam

De officiële aftrap van de Nederlandse CES-missie is tijdens 'CES Unveiled Amsterdam', op 13 oktober 2022 in de Beurs van Berlage. Dit is hét mediagenieke preview-evenement en de kick-off van CES Las Vegas. Voor vertrek naar CES is er een uitgebreid programma met coaching, PR-ondersteuning en masterclasses.

Daarnaast stimuleren we vrouwelijk ondernemerschap. We selecteren voor deelname niet op gender, maar we dagen je uit om binnen je eigen organisatie te kijken naar vrouwelijke deelnemers voor de missie.

CES was het eerste moment om onze tech-oplossing face-to-face te testen voor een internationaal publiek. Dankzij de CES Innovation Award kregen we extra exposure waar we nu nog de vruchten van plukken. Dit heeft ons een enorme boost gegeven en hierdoor zijn we professioneel, maar ook als team gegroeid.

Thema: Tech for a responsible future

De Nederlandse deelname aan CES2023 richt zich op 'Tech for a responsible future'. Het gaat om technologieën en innovaties binnen de volgende thema's:

 • Sustainability, Circularity & Resilience
 • Safety & Security
 • Health & Wellness
 • Smart City & Smart Home
 • Smart Mobility, Vehicle Tech
 • Data Security, Big Data
 • AI & Robotics, Quantum Computing
 • Telecom/ 5G, IoT, Photonics & NanoTech
 • Immersive Entertainment, augmented reality (AR) & virtual reality (VR)
 • Future of Work
 • Product design & manufacturing
 • Andere 'product categories' zoals omschreven door de Consumer Technology Association (CTA) vind je terug op de website van CES.

Een jury van onafhankelijke experts kiest – aan de hand van onderstaande eisen – welke aangemelde bedrijven mogen deelnemen. De bedrijven moeten ook worden goedgekeurd door de beursorganisatie van CES Las Vegas, het Amerikaanse CTA. Meer informatie vind je hieronder en op de website van CES.

Voorwaarden deelname Netherlands Tech Square en Next Level Innovations Pavilion

Wil je deelnemen aan deze missie? Dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden van beursorganisator Consumer Technology Association (CTA):

 • Je past binnen een door CTA bepaald interessegebied en je vertegenwoordigt een van de technologieën waar Nederland zich op internationale schaal in onderscheidt, binnen de aangegeven focus-gebieden.
 • Jouw technologie heeft potentie om bij te dragen aan Tech for a responsible future.
 • Je product of dienst is innovatief en disruptief.
 • Je kan je product of dienst demonstreren met een functionerend businessmodel.
 • Je hebt de ambitie om op korte termijn internationaal op te schalen.

Extra eisen voor start-ups

Daarnaast zijn er extra eisen vanuit CTA voor deelname aan het start-up paviljoen op Eureka Park. Dit geldt niet voor het Netherlands Next Level Innovations Pavilion:

 • Als een bedrijf zijn eerste product lanceert, dan moet dit gelanceerd zijn op of na 1 januari 2022.
 • Crowdfunding-campagnes, pre-orders en bèta stage zijn toegestaan.
 • De technologie kun je presenteren als een prototype of een 'software mockup'. Een concept op papier is niet toegestaan.
 • Het product moet gepresenteerd worden onder eigen merk in plaats van OEM.
 • Start-ups kunnen maximaal 2 keer op Eureka Park staan. Start-ups die voor de eerste keer op Eureka Park stonden tijdens CES2022, kunnen dus dit jaar weer deelnemen. Deelname aan de Digitale CES2021 wordt niet meegeteld.

Wil je meer informatie over de extra eisen vanuit CTA voor deelname aan het start-up paviljoen op Eureka Park ? Ga dan naar de website van CTA.

Dankzij onze deelname aan CES hebben wij hele goede contacten met grote, internationale investeerders kunnen opbouwen. Ook de internationale media-aandacht op CNBC voor het speciaal voor CES gemaakte oranje WasteShark prototype, heeft ons enorm veel extra exposure opgeleverd.

De kick-off: CES Unveiled Amsterdam

Als deelnemer van CES Las Vegas doe je automatisch mee met CES Unveiled Amsterdam. Dit evenement vindt plaats op donderdag 13 oktober 2022 in de Beurs van Berlage. CES Unveiled is een preview-evenement en de officiële kick-off voor de Nederlandse inzending naar CES Las Vegas. CES Unveiled is een uniek mediamoment waarbij we aan de internationale media bekendmaken welke bedrijven gaan deelnemen.

Je krijgt een mooie kans om je te presenteren aan een belangrijk publiek van bedrijven, zakelijk leiders, regionale hubs, media en investeerders. De dag bestaat uit een conferentieprogramma met gerenommeerde sprekers, sneak previews en inzichten voor de show in Las Vegas. 's middags is er een markt: de 'marketplace'. Hier liggen mooie kansen om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Kosten en subsidie

Deelname aan deze missie voor start-ups kost ongeveer € 4.400. Deelname voor scale-ups kost ongeveer € 5.400. Het exacte bedrag wordt later vastgesteld. Dit zijn de kosten van private grondhuur, standbouw in Las Vegas, deelname aan CES Unveiled en deelname aan het voorbereidingsprogramma. Reis- en verblijfskosten zijn niet inbegrepen. Deze zijn voor jouw eigen rekening.

Als je aan de juiste voorwaarden voldoet, kun je 50% subsidie krijgen voor de deelnamekosten. Lees hieronder hoe je daarvoor in aanmerking komt. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, betaal je ongeveer € 4.400 per start-up en € 5.400 per scale-up.

De logistieke organisatie van deze handelsmissie wordt uitbesteed aan een voorkeursleverancier van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Voorwaarden subsidie-arrangement

Je komt in principe in aanmerking voor een subsidie-arrangement als je voldoet aan de hieronder genoemde voorwaarden, en je je op tijd registreert.

 • Je deelname is geaccepteerd door CTA.
 • Je bent een MKB-bedrijf.

Een verklaring De-minimissteun is verplicht bij het aanvragen van de subsidie waarvoor de De-minimisverordening geldt. Lees meer over de extra voorwaarden wat betreft subsidies. Kies bij de standaardformulieren voor Verklaring de-minimissteun.

Voor meer informatie kun je rechtstreeks contact opnemen met RVO.

DatumOnderdeel
27 juniUiterste aanmelddatum voor CES 2023-missie.
Eind juliGeselecteerde deelnemers krijgen bericht over deelname, in afwachting van CTA-goedkeuring.
Half september (exacte datum volgt)Deadline aanmelding CES Innovation Awards 2023. Deze Awards zijn "the most powerful marketing tool at CES and years after". We bevelen je van harte aan om je hiervoor in te schrijven.
10-24 novemberBesluit over het doorgaan van deze handelsmissie vanwege COVID-19.
13 oktoberCES Unveiled Amsterdam in de Beurs van Berlage, Amsterdam:
 • Persmoment: Unveiling NL delegatie naar CES2023.
 • Kick-off van het voorbereidingsprogramma.
 • Beursvloer & marketplace: ontmoet andere start-ups, investeerders en zakelijk leiders.

Meld je meteen aan

Meld je aan. Uiterste aanmelddatum is 27 juni 2022. Wil je meer informatie over de Consumer Electronic Show? Ga dan naar de website van CES.

Heb je nog vragen over deelname en aanmelding aan de CES-missie, neem dan contact op met:

Marie-Jeannine Citroen, Adviseur bij RVO T: 06-29413906 E: marie.citroen@rvo.nl

Recruitment team in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK):

Willem Drost T: 06-2818 8844 E: willemdrost@enterprisesolution.nl

Marjan Blumberg T: 06-3942 8020 E: marjan@cesunveiledams.tech

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het consulaat-generaal in San Francisco en andere publieke en private partners.

Veiligheid en gezondheid

De Consumer Technology Association (CTA)® en de organisatoren van de Nederlandse handelsmissie houden de COVID-19-veiligheidsaanbevelingen goed in de gaten. Zij zullen op basis van ontwikkelingen de plannen aanpassen en het publiek hiervan op de hoogte houden.

COVID-19-clausule

De organisatie neemt 6 tot 8 weken van tevoren een besluit over het doorgaan van deze handelsmissie Dat doen we op basis van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de inreisregels voor de Verenigde Staten die dan gelden, en de situatie ter plaatse. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd.

Bij uitstel of annulering worden geen deelnemerskosten in rekening gebracht. Ook na een besluit om de missie te laten doorgaan, behoudt de organisatie zich het recht voor om de handelsmissie in geval van onvoorziene omstandigheden alsnog te annuleren. Uiteraard worden ook dan geen deelnemerskosten in rekening gebracht.

Wordt de missie als gevolg van de ontwikkeling van COVID-19 geannuleerd of uitgesteld, dan is RVO niet verantwoordelijk voor de kosten die de deelnemers hebben gemaakt.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen – inclusief mensenrechten – belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen. Hierin zijn de MVO-normen voor internationaal actieve ondernemers vastgelegd. Het naleven van deze OESO-richtlijnen is een van de voorwaarden om deel te kunnen nemen aan deze missie. Om te kunnen beoordelen of uw bedrijf of organisatie voldoet aan deze voorwaarden, vragen wij u tijdens de aanmelding om een MVO-zelfscan in te vullen.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1