MenuZoekenZoekenHomeEvenementen

Innovatiemissie duurzame luchtvaart Hamburg/Bremen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 3 min lezen

Hamburg en Bremen zijn het centrum van lucht- en ruimtevaart in Duitsland. Metropool Hamburg is de regio met bedrijven als Airbus en Lufthansa Technik, en met vliegveld Hamburg als een belangrijke hub. De regio herbergt een ecosysteem van meer dan 300 bedrijven en kennisinstellingen. Bremen is 'City of Space' en Airbus heeft aangekondigd dat het één van haar zero emissie development centers daar vestigt. Een belangrijk project is de ontwikkeling en productie van de eerste generatie waterstoftank. Het kiest Bremen omdat men dan gebruik kan maken van relevante ruimtevaartkennis die aanwezig is in deze regio.

Het verkennen van samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en productie van het vliegtuig van de toekomst staat tijdens deze innovatiemissie centraal. Ook wordt er gekeken welke innovaties nodig zijn voor onderhoud en operationele werkzaamheden op vliegvelden, om dergelijke vliegtuigen te kunnen ondersteunen. Dit bezoek bouwt voort op een eerder bezoek in de regio Toulouse (Frankrijk) in 2022 en sluit aan op de doelstellingen van groeifondsvoorstel Luchtvaart in Transitie.

Doel missie

De Nederlandse industrie en kennisinstellingen moeten zich blijven verzekeren van een plaats in de duurzame toekomst van de luchtvaart. De innovatiemissie duurzame luchtvaart naar Hamburg en Bremen zal bijdragen aan de ontwikkeling en verbreding van de Nederlandse R&D en handelskansen: de technologie die nu ontwikkeld wordt door bedrijven als Airbus in haar ZEROe programma zal het begin inluiden van duurzame luchtvaart en daarmee de kansen voor een positie in de toeleveringsketens.

  • Inzicht krijgen in de ontwikkelingen en uitdagingen rondom duurzame luchtvaart;
  • Samenwerking met het innovatie ecosysteem versterken;
  • Zichtbaarheid van de Nederlandse kennispositie en -ontwikkeling vergroten;
  • Verkennen en ontwikkelen van NL-Duitse project- en onderzoeksamenwerking

Voor wie?

Bent u als ondernemer, technologieprovider of onderzoeker verbonden aan een kennisinstelling actief op het thema van duurzame luchtvaart? Dan is deze missie mogelijk interessant voor u. De missie richt zich met name op R&D managers, business development managers, CTO’s en CEO’s van geïnteresseerde bedrijven (mkb en corporates) en kennisinstellingen. De missie is kleinschalig met circa 20 deelnemers (excl. organisatie). Per organisatie zijn er maximaal 2 personen toegestaan. Definitieve deelname hangt af van het aantal beschikbare plekken. Ook kijken wij hoe goed uw expertise binnen de scope en het doel van de missie past. Registratie betekent daarom nog niet of u wordt toegelaten tot de missie. U krijgt een definitieve bevestiging van deelname na sluiting van de registratie.

Conceptprogramma

Het missieprogramma is nog in ontwikkeling. We proberen de specifieke wensen van de deelnemers zoveel mogelijk mee te nemen bij het bepalen van het programma.

Maandag 11 september (Hamburg)

  • Namiddag: aankomst Hamburg
  • Welkom en kickoff diner (ism netwerk partner Hamburg Aviation)

Dinsdag 12 september (Hamburg)

  • Bezoek Lufthansa Technik (Hydrogen Aviation Lab) (tbc)
  • Bezoek Zentrum Luftfahrtforschung (ZAL) en Workshop (tbc)
  • NL-Airbus workshop: ZEROe, fuel cell, cabin competence center, materials
  • Korte tour Airbus A320 final assembly line
  • NL-Hamburg netwerk event

Woensdag 13 september (Bremen)

  • Bezoek CTC Stade GmbH (composiet materialen)
  • Bezoek bedrijf/onderzoeksinstelling (tbd)

Netwerkdiner donderdag 14 september (Bremen)

  • NL-Bremen luchtvaart workshop (ism met netwerk partner Aviaspace Bremen) (tbc)
  • Tour kenniscentrum EcoMAT (eco-efficiente materialen)
  • Netwerk lunch (en afsluiting missie)

Voorbeelden van vraagstukken die centraal staan in deze innovatiemissie zijn: lichtgewicht materialen, digitalisering & artificiële intelligentie, slimme sensoren, slim onderhoud, elektrificatie, aandrijving, tankinfrastructuur en duurzame brandstoffen.

Kosten

Kosten voor deelname aan de innovatiemissie zijn € 250 exclusief btw per persoon. Hierbij is inbegrepen: deelname aan het collectieve programma, transfers van en naar programmaonderdelen, lunch en diners als dit is vermeld in het programma. Deelname is exclusief: reis- en verblijfskosten, alle individuele kosten en mogelijke kosten voor de matchmaking.

Aanmelden

Wilt u deelnemen aan deze innovatiemissie? Meldt u zich dan vóór 28 juni 2023 aan via het online registratieformulier.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze innovatiemissie? Neemt u dan contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): roy.paulissen@rvo.nl of met de NAG: Liselotte.Zoetmulder@nag.aero. U kunt ook een email sturen naar innovatiemissies@rvo.nl.

Deelname aan deze missie staat uitsluitend open voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die passen binnen bovenstaand genoemde opzet en inhoudelijke focus van deze innovatiemissie. Aanmelding en de automatische ontvangstbevestiging betekent daarom niet dat u automatisch bent toegelaten tot de missie. U ontvangt een definitieve bevestiging van uw deelname na sluiting van de aanmeldperiode.

Organisatie

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert de missie in samenwerking met het innovatiecluster van de Nederlandse ambassade in Berlijn, het NBSO handelskantoor in Hamburg, de ministeries van Economische Zaken & Klimaat en Infrastructuur & Waterstaat en de topsector High Tech Systems and Materials (HTSM), NAG Netherlands Aerospace Group, het Hamburg Aviation cluster in Hamburg, en het Aviaspace cluster in Bremen.

Naar boven