Deze bijeenkomst is al geweest.Bekijk andere locaties en datums.

Kansenseminar Fashion tech en duurzaam textiel in Frankrijk

Bent u een innovator op het gebied van fashion tech of duurzaam textiel? En heeft u de ambitie om in Frankrijk zaken of onderzoek te doen? Kom dan op 12 december in Utrecht naar het kansenseminar over innovaties in de modesector.

Parijs is de stad van de mode en staat bekend om zijn grote modehuizen, zijn uitzonderlijke stijl en als fashion hub. Lille en Lyon hebben een lange traditie van textielproductie.

Fashion pact

De sector zoekt naar innovatie en duurzaamheid. President Macron gaf het startsein voor het onlangs gesloten Fashion Pact: onverkochte collecties mogen niet meer vernietigd worden. Technologie en innovatie zijn de sleutelwoorden voor duurzaam design, duurzame productie en recycling.

Franse modesector in cijfers

De Franse modesector heeft op jaarbasis een omzet van € 154 miljard. Hiervan wordt € 35,7 miljard geëxporteerd. De meeste omzet (66,3%) komt voort uit textiel en kleding. Meer dan 1 miljoen mensen werkt in de mode-industrie. In 2017 werd in Frankrijk € 13,4 miljard kleding en textiel geproduceerd.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Voor Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven liggen de kansen op het gebied van fashion tech (zoals 3D-design, wearables, Artificial Intelligence en robotica) en duurzame innovatie (zoals textielrecycling, natuurlijke verf en materialen en 'zero waste fashion design').

Er zijn ook kansen voor start-ups. Incubators en accelerators – zoals Lafayette Plug & Play – helpen start-ups groeien en hebben belangrijke connecties met de grote modehuizen.

Universiteiten en onderzoeksinstellingen, zoals Institut Français de la Mode (IFM), gebruiken wetenschap om nieuwe productieprocessen en businessmodellen op te zetten. Innovatie in de recycling van textiel wordt mogelijk gemaakt door labs, zoals het Centre Européen des Textiles Innovants (CETI).

Kansenrapport

Tijdens het seminar wordt een sectorstudie gepresenteerd: Innovation and sustainability in French fashion tech: a guide for Dutch fashion researchers and entrepreneurs. Deze studie is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse ambassade in Parijs en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Franse mode-ondernemers lichten de studie toe.

Programma

TijdOnderdeel
09:00 - 09:30 uurInloop met koffie en thee
09:30 - 09:40 uurWelkom door de Nederlandse ambassade in Parijs
09:40 - 10:15 uurPresentatie van het kansenrapport voor de Nederlandse modesector op het gebied van fashion tech en duurzaam textiel in Frankrijk:- Alice Gras, CEO, Hall Couture- Claire Eliot, onderzoeker E-textile, École Nationale Supérieure de Création Industrielle (ENSCI)
10:15 - 11:15 uurRondetafel met Franse mode-experts:- Aurélie Mossé, onderzoeker textile, Laboratoire de Recherche de l'École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (ENSAD LAB)- Pascal Denizard, CEO, Centre Européen des Textiles Innovants (CETI)- Robin Oddon, project manager, TechTera- Moderator: Rosanne Miltenburg, project manager, Dutch Circular Textile Valley, Fashion for Good
11:15 - 11:45 uurQ&A
11:45 - 13:00 uurNetwerkmoment

Deelname en kosten

Meld u aan via e-mailExterne link vóór 9 december. Deelname is gratis. De voertaal tijdens het seminar is Engels.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Esther Hogenhout, Nederlandse ambassade in ParijsE: esther.hogenhout@minbuza.nlExterne link

of

Leontine Schijf, Nederlandse ambassade in ParijsE: leontine.schijf@minbuza.nlExterne link

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Park Plaza Hotel
Westplein 50
3531 BL Utrecht

Datum

Do 12 dec 2019 9:00 uur

Kosten

  • Meld u aan vóór 9 december
  • Deelname is gratis
  • Voertaal is Engels