Kansenwebinar over verduurzaming chemische sector Japan

Bent u actief in de chemische sector? En wilt u graag zakendoen met Japan? Doe dan mee aan dit webinar op 29 juni. U hoort uitgebreid over de kansen die verduurzaming van de Japanse chemische sector biedt voor de Nederlandse chemie-industrie. Meld u nu aan!

De Japanse overheid wil graag klimaatneutraal produceren in 2050. Dit heeft gevolgen voor de chemiesector in Japan. Tijdens dit webinar vertellen specialisten en ondernemers u meer over deze ontwikkelingen en de kansen die ze bieden.

Voor wie?

Het webinar is interessant voor Nederlandse ondernemers in de chemische sector, die graag zaken willen doen met Japan.

Grote maakindustrie in Japan

De chemische sector is, op de transportsector na, de grootste maakindustrie in Japan. Dit blijkt uit het onderzoek dat tijdens het webinar wordt gepresenteerd. De verkoopwaarde van chemische producten was in 2019 maar liefst € 168 miljard. Het meeste daarvan was bestemd voor de binnenlandse markt. De sector gaf in 2019 € 6,8 miljard uit aan Research & Development (R&D).

Kansen voor Nederlandse bedrijven

De Japanse chemie-industrie loopt internationaal gezien achter met processen en output verduurzamen. Het doel om in 2050 klimaatneutraal te produceren legt druk op de sector. Japan is toe aan toekomstgerichte vernieuwing. Dit biedt kansen voor Nederlandse innovatieve ondernemers en kennisinstellingen.

Kansrijke sectoren

De Japanse chemiesector biedt kansen op het gebied van elektrificatieprocessen, zoals membraanseparatie, kristallisatie, warmtepomptechnologieën, biomassa en circulaire materialen. Er zijn volop kansen voor oplossingen om CO2-uitstoot te verminderen. Er is behoefte aan innovaties voor:

  • het verduurzamen van het chemische proces;
  • chemische recycling van plastics;
  • waterbeheer in het proces;
  • 'end-of-life mitigation'.

Marktrapport Japan: kansen in de chemiesector

In 2020 is een sectorstudie uitgevoerd naar de chemische sector in Japan voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade in Tokio. Het rapport gaat in op hoe Nederland en Japan de verduurzaming van de chemische sector aanpakken. Het laat zien welke kansen dit biedt aan Nederlandse bedrijven in Japan, en wat de beste aanpak is om deze te benutten.

Bekijk de samenvatting van het rapport Sector study chemistry: sustainble materials & processes. U kunt ook het hele Engelstalige rapport opvragen.

Programma

Tijdens het webinar hoort u meer over kansen, uitdagingen en tips om zaken te doen in Japan. Daarnaast kunt u in verschillende break-outsessies dieper ingaan op uw marktkansen. Natuurlijk kunt u ook vragen stellen en in gesprek gaan met specialisten, de Nederlandse ambassade en RVO. Experts uit de sector vertellen over hun ervaring met het zakendoen in Japan. Ook worden de resultaten van het marktrapport gepresenteerd.

TijdOnderdeel
09:30 - 09:35 uurIntroductie over Japan en de huidige situatiePaul Zwetsloot, Economische Raad, ambassade in Tokio
09:35 - 09:55 uurPresentatie kansenstudie en Q&AWillem jan van Asselt, auteur van de kansenstudie, CEO IkWillem I2B
09:55 - 10:00 uurOndernemersverhaalWillem-Jan Meijers, financial director Avantium Renewable PolymersJan Waninge, country manager Avantium & co-auteur kansenstudie
10:00 - 10:25 uurBreak-outsessies:
  • Circulaire materialen
  • Groene energie
  • Mitigating end-of-life emissions
10:25 - 10:30 uurAfsluiting en follow-upCarolien van Tilburg, senior trade officer, ambassade in Tokio

Aanmelden en kosten

Meld u aan voor het webinar. Dit kan tot uiterlijk 28 juni. Deelname is gratis.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Laisy Deng, project manager Internationaal Ondernemen, RVOE: laisy.deng@rvo.nl

of: Carolien van Tilburg, senior trade officer ambassade in TokioE: carolien-van.tilburg@minbuza.nl

Dit webinar is onderdeel van de TeamNL Tokyo Expo.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Online

Datum

Di 29 jun 2021 9:30 uur

  • Uiterste aanmelddatum: 28 juni
  • Deelname is gratis
Direct aanmelden