Kansenwebinar Zwitserland: sustainable and smart mobility in Switzerland

Wilt u weten wat uw kansen zijn op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit in Zwitserland? Neem dan op 4 februari om 14:00 uur deel aan dit gratis webinar.

Zwitserland staat op nummer 12 als het gaat om landen waar Nederland veel mee handelt. Daarmee is het een belangrijke handelspartner. We exporteren jaarlijks € 6,1 miljard en importeren € 2,4 miljard aan goederen. Zwitserland is erg welvarend, met een gemiddeld bruto nationaal product van € 54.000 per hoofd van de bevolking.

Mobiliteit in Zwitserland

Zwitsers zijn veel onderweg. Gemiddeld leggen zij 37 km per dag af en zijn daarbij 90 minuten onderweg. 44% van hun dagelijks afgelegde kilometers is voor vrijetijdsbesteding. Voor 2/3 van de kilometers gebruiken zij de auto.

Verkeer en energieverbruik

Verkeer heeft een sleutelrol bij het energie- en klimaatbeleid in Zwitserland. Het verkeer zorgt voor 36% van het totale energieverbruik, waarbij 3/4 voor rekening van auto's komt. Het verkeer stoot ook bijna 1/3 van de totale CO2 uit. Volgens de Zwitserse minister van Verkeer moet het verkeer optimaal gepland worden, zo min mogelijk ruimte innemen en het landschap niet verstoren.

Coronapandemie

De coronapandemie heeft ook grote invloed op de Zwitserse mobiliteit. Sinds enkele maanden wordt deze gevolgd. Dit geeft inzicht in de dagelijks afgelegde kilometers, verkeersmiddelen en het mobiliteitsdoel. Zwitsers gebruiken de auto duidelijk meer sinds de coronacrisis.

Openbaar vervoer en fiets

In de steden is het openbaar vervoer en de fiets meestal het efficiëntste vervoersmiddel. Buiten de steden is de auto vaak het snelst. Om de steden goed bereikbaar te houden, is het OV uitgebouwd.

Er is behoefte aan een snelle en veilige fietsinfrastructuur. Ook ligt er de vraag hoe gebieden het beste met elkaar verbonden kunnen worden. OV, fiets en auto moeten beter op elkaar aansluiten. Hiervan zijn in Nederland al veel voorbeelden te vinden.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

In Zwitserland liggen de uitdagingen vooral op punten als e-mobility, veiligheid van fietsverkeer, duurzame logistiek, smart city en stadslogistiek. Het land heeft veel duurzame mobiliteitsinitiatieven die kansen bieden voor Nederlandse ondernemers. Daarbij spelen vragen een rol als: Wat is de mobiliteit van de toekomst? Hoe richt je dat slim en duurzaam in?

De kansen liggen vooral op gebieden als:

  • infrastructuur van veilig fietsverkeer;
  • elektrificatie van voertuigen en bijbehorende infrastructuur;
  • duurzame (stads)logistiek, o.a. gebruik van duurzame brandstoffen voor het personen- en vrachtvervoer;
  • faciliteren en stimuleren fietsgebruik (e-bike).

Toelichting kansenrapport

De Nederlandse ambassade in Bern heeft in januari 2020 het kansenrapport 'Sustainable and smart mobility in Switzerland' gepubliceerd. Dit rapport biedt een gedetailleerd overzicht van de kansen en ontwikkelingen in Zwitserland. Ook bevat het informatie over relevante spelers in Zwitserland en een vergelijking met de situatie in Nederland. Tijdens het webinar lichten we het rapport verder toe. Als u deelneemt krijgt u het rapport.

Programma

TijdOnderdeel
14:00 – 14:05 uurWelkomstwoord
14:05 – 14:10 uurInstrumenten en dienstverlening van RVO en de ambassade
14:10 – 14:20 uurIntro The Smart Mobility Embassy
14:20 – 14:30 uurIntro Dutch Cycling Embassy
14:30 – 15:00 uurPresentatie over Sustainable and Smart mobility in Switzerland en gevolgen Covid + Q&A
15:00 – 15:15 uurPresentaties bedrijven met ervaring in Zwitserland

Aanmelden en kosten

Meld u aan voor het webinar. De uiterste aanmelddatum is 3 februari. Na aanmelding ontvangt u een link naar het webinar. Deelname is gratis.

Organisatie

Het webinar wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Nederlands Economisch Ambassadenetwerk, Dutch Cycling Embassy en Smart Mobility Embassy.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Online

Datum

Do 4 feb 2021 14:00 uur

  • Uiterste aanmelddatum is 3 februari
  • Deelname is gratis
Direct aanmelden