Verduurzaming maatschappelijk vastgoed: regio Noord

Goede ventilatie? Prettig binnenklimaat. Groen dak? Grotere biodiversiteit. Isolatie? Lagere energierekening. Duurzame maatregelen hebben veel voordelen voor uw organisatie. Niet alleen voor een beter milieu, maar ze voegen ook waarde toe aan uw gebouw. Bovendien bespaart u ook nog eens (energie)kosten. Laat u inspireren tijdens deze 4 webinars.

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn. Maatschappelijke organisaties geven het voorbeeld met duurzame maatregelen die bijdragen aan de klimaatdoelen. Wacht niet met het nemen van deze maatregelen, maar ga nu al aan de slag. Zo kunt u al snel profiteren van de voordelen van een milieuvriendelijk gebouw. U kunt bovendien de duurzame maatregelen slim combineren met het geplande onderhoud. Zo bespaart u kosten!

4 inspirerende bijeenkomsten

Hoe pakt u verduurzamen slim aan? Hoe maakt u een langetermijnplanning? Hoe bekostigt u duurzame maatregelen en hoe maakt u slimme afspraken? In een reeks van 4 webinars nemen we u hierin mee. Met goede voorbeelden, praktische informatie en inspirerende sprekers laten we u zien hoe verduurzamen vooral voordelen oplevert.

In elk webinar geven we praktijkvoorbeelden uit een andere regio. Maar natuurlijk kan iedereen uit heel Nederland meedoen.

De 4 bijeenkomsten zijn:

Voor wie?

  • eigenaren van maatschappelijk vastgoed
  • mensen die verantwoordelijk zijn voor verduurzaming van gebouwen
  • aanbieders die een rol spelen in verduurzamen van gebouwen

Online

U volgt de bijeenkomst online via Zoom. Na de algemene programmaonderdelen die voor iedereen zijn, kunt u kiezen voor een van de aparte (break-out)sessies. Bij het aanmelden kunt u uw voorkeur aangeven.

Programma Regio Noord

Programma

TijdOnderdeel
14.00-14.05Welkom door Selina Roskam (Kennismakelaar RVO)
14.05-14.15Routekaart Sportdoor: Rick van Kraaij (programma-adviseur RVO)Hoe de routekaart kan bijdragen aan de verduurzaming van de sector.
14.15-14.30Wat te doen als het laaghangend fruit is geplukt?door: Anton Drost, Uitvoeringscoördinator projecten gemeentelijke Groningse Energie MaatschappijGemeente Groningen vertelt hoe ze succesvol vele verduurzamingsprojecten in hun eigen vastgoed hebben uitgevoerd. Ze zijn nu op het punt beland om de meer complexe bouwkundige en installatietechnische maatregelen te nemen. Want de meeste panden zijn nog niet van het gas af en energieneutraal.
14.30-14.45Campus Fryslan, Renovatie De Beurs te Leeuwarden, 100% oud & 100% nieuwdoor: Ben Molema (projectleider Rijksuniversiteit Groningen)Het voormalige Beursgebouw in Leeuwarden, een rijksmonument uit 1880, heeft een ware metamorfose ondergaan. Na een grootschalige renovatie is de Beurs in 2019 in gebruik genomen door Campus Fryslan. Het gebouw is all-electric en zit vol verrassende combinaties van oude en nieuwe elementen.
14.45-14.55Introductie Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoeddoor: Selina RoskamMaatschappelijke sectoren nemen het voortouw in het verduurzamen van hun gebouwen. Het platform is een samenwerking tussen verschillende kennisinstellingen. Door samenwerking en uitwisselen van kennis helpen ze de sectoren bij het verduurzamen.
Pauze
15.10-15.40

Break-outsessies - Kies bij uw aanmelding uit een van de 4 sessies:

  • Break-outsessie 1: Aanbesteding aardgasloze gebouwendoor: Menno Visser, beleidsadviseur vastgoed en duurzaamheid gemeente OldambtDe gemeente Oldambt is bezig met een aanbesteding voor aardgasloze gebouwen. In deze sessie meer over de uitgangspunten die worden gehanteerd.
  • Break-outsessie 2: Financiering van duurzame investeringendoor: Dick Zeegers (directeur Waarborgfonds Sport)Veel sportorganisatie zijn genoodzaakt om een bancaire lening af te sluiten om hun investering te financieren. Zonder borgstelling verstrekken banken echter geen lening aan verenigingen. Stichting Waarborgfonds Sport is een stichting met een ANBI keurmerk die sportclubs kan helpen om te lenen tegen lage rente.
  • Break-outsessie 3: Nieuwe regeling voor scholen opent dit jaardoor: Rick van Kraaij (programma-adviseur RVO)

Schrijf u nu in!

U kunt u aanmelden voor de bijeenkomst van regio Noord.

Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvangt u een link voor het webinar en meer praktische informatie.

Organisatie

Het webinar wordt georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed.

Meer informatie

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Online

Datum

Do 22 okt 2020

Tijd

14:00 - 15:40 uur

Kosten

Gratis.

Aanmelden is nodig om een link te krijgen.

Direct aanmelden