Verduurzaming maatschappelijk vastgoed: regio Zuid

Goede ventilatie? Prettig binnenklimaat. Groen dak? Grotere biodiversiteit. Isolatie? Lagere energierekening. Duurzame maatregelen hebben veel voordelen voor uw organisatie. Niet alleen voor een beter milieu, maar ze voegen ook waarde toe aan uw gebouw. Bovendien bespaart u ook nog eens (energie)kosten. Laat u inspireren tijdens deze 4 webinars.

In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland klimaatneutraal zijn. Maatschappelijke organisaties geven het voorbeeld met duurzame maatregelen die bijdragen aan de klimaatdoelen. Wacht niet met het nemen van deze maatregelen, maar ga nu al aan de slag. Zo kunt u al snel profiteren van de voordelen van een milieuvriendelijk gebouw. U kunt bovendien de duurzame maatregelen slim combineren met het geplande onderhoud. Zo bespaart u kosten!

4 inspirerende bijeenkomsten

Hoe pakt u verduurzamen slim aan? Hoe maakt u een langetermijnplanning? Hoe bekostigt u duurzame maatregelen en hoe maakt u slimme afspraken? In een reeks van 4 webinars nemen we u hierin mee. Met goede voorbeelden, praktische informatie en inspirerende sprekers laten we u zien hoe verduurzamen vooral voordelen oplevert.

In elk webinar geven we praktijkvoorbeelden uit een andere regio. Maar natuurlijk kan iedereen uit heel Nederland meedoen.

De 4 bijeenkomsten zijn:

Voor wie?

  • eigenaren van maatschappelijk vastgoed
  • mensen die verantwoordelijk zijn voor verduurzaming van gebouwen
  • aanbieders die een rol spelen in verduurzamen van gebouwen

Online

U volgt de bijeenkomst online via Zoom. Na de algemene programmaonderdelen die voor iedereen zijn, kunt u kiezen voor een van de aparte (break-out)sessies. Bij het aanmelden kunt u uw voorkeur aangeven.

Programma Regio Zuid

Programma

TijdOnderdeel
14.00-14.05Welkom door Selina Roskam (Kennismakelaar RVO)
14.05-14.15Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk VastgoedVerduurzamen gemeentelijk maatschappelijk vastgoed: leren van en met elkaardoor: Inka Vogelaar, Procesregisseur Verduurzamen Maatschappelijk VastgoedGemeenten kunnen het voortouw nemen in de energietransitie door prioriteit te geven aan het verduurzamen van het eigen vastgoed. Gemeenten bezitten en exploiteren immers een groot aandeel van het maatschappelijk vastgoed in Nederland en hebben daarmee in potentie een grote impact op de CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving. VNG faciliteert gemeenten bij de eerste fase van uitvoering van de Sectorale Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed door het organiseren van de onderlinge kennisuitwisseling. Het perspectief daarbij is integraliteit, wijkgericht en verbinden van opgaven.
14.15-14.30Verhuur en verduurzaming van maatschappelijk vastgoeddoor: Niek Daamen, Projectleider verduurzaming vastgoed van de gemeente BredaEen toelichting op de ervaringen en de rol van verhuur binnen de verduurzaming van het maatschappelijke vastgoed bij de gemeente Breda
14.30-14.45Eindhoven verduurzaming gemeentelijke gebouwendoor: Garry Whitrick, Manager Strategische Contracten bij de gemeente EindhovenWelke vragen stelt u als overheidsinstantie aan de markt om de juiste antwoorden te krijgen om met uw verduurzamingsopgave aan de slag te kunnen?
14.45-14.55Energie-impulsdoor: Machiel van Dalen (Pianoo), Selina Roskam (RVO), Thomas van Houten (RVO)Wat wordt uw volgende stap? In deze presentatie praten we u bij over de kennisproducten (waaronder een financieel model en standaardcontracten) die ontwikkeld worden in het project Energie Impuls. Met ook een stappenplan voor opdrachtgevers van maatschappelijk vastgoed die benieuwd zijn hoe een EnergiePrestatieContract kan helpen bij de realisatie van de verduurzamingsopgave van de eigen organisatie.
Pauze
15.10-15.40

Break-outsessies - Kies bij uw aanmelding uit een van de 3 sessies:

  • Break-outsessie 1: Verantwoord Verduurzamen; via coöperatieve samenwerking door: Cristan Segers, programmamanager Verantwoord Verduurzamen Huis voor de Sport LimburgOm vrijwilligers te helpen bij het verduurzamen van het vastgoed werken we in coöperatief verband. Samen aanbesteden, inkopen en realiseren zorgt niet alleen voor een scherpere prijs maar ook voor deling van kennis, kunde en ervaring en daarmee het versterken van het verenigingsleven.
  • Break-outsessie 2: Duurzame scholen: een goed schoolvoorbeeld doet volgendoor: Harmen de Kool, ESCo expert maatschappelijk vastgoedComfortabel leren en werken op scholen die CO2-neutraal zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Leerlingen en leerkrachten leren en werken in de helft van alle scholen in vieze lucht. Hoe lossen we dit op? In deze break-out sessie wordt de beste maatschappelijke oplossing gepresenteerd, zodat gemeenten direct weten wat ze vandaag nog moeten doen.
  • Break-outsessie 3: Zonnepanelen op en bij rijksmonumenten: mogelijkheden en beperkingen door: Jeroen Westerman Adviseur gebouwd erfgoed - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)Waar moet u op letten als u op een rijksmonument zonnepanelen overweegt? De RCE adviseert gemeenten onder andere over het aanbrengen van zonnepanelen op monumenten. Sinds dit voorjaar adviseert RCE in een aantal gevallen ook positief bij zonnepanelen in het zicht.
  • Break-outsessie 4:

    Hoe kunt u samen succesvol optrekken bij verduurzamen. 2 voorbeelden uit de gemeente Eindhoven over slim verduurzamen.door: Garry Whitrick, Manager Strategische Contracten bij de gemeente Eindhoven en Alex Hesling, directeur Kuijpers LifeCycle Partners/ programmadirecteur !MPULS

Inschrijven

U kunt u hier aanmelden voor dit webinar van de regio Zuid. De aanmelding sluit op 27 oktober.

Enkele dagen voor de bijeenkomst ontvangt u dan een link voor het webinar en meer praktische informatie.

Organisatie

Het webinar wordt georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in samenwerking met het Kennis- en innovatieplatform verduurzaming maatschappelijk vastgoed.

Meer informatie

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Online

Datum

Wo 28 okt 2020

Tijd

14:00 - 15:40 uur

Kosten

Gratis.

Aanmelden is nodig om een link te krijgen. De aanmelding sluit de dag voor het evenement.

Direct aanmelden