Verkennende handelsmissie groene waterstof Zuid-Afrika

Voor wie?

Deze missie is een voorbereiding op een grotere handelsmissie in het voorjaar van 2023 (datum volgt). De verkennende missie is voor maximaal 8 bedrijven die al langer actief zijn in de Zuid-Afrikaanse groenewaterstofsector. De grotere handelsmissie is voor een bredere doelgroep.

Kansen in groene waterstof

Investeren in groene waterstof in Zuid-Afrika wordt steeds interessanter. De Zuid-Afrikaanse overheid staat open voor samenwerkingen en investeringen op dat gebied. Ook neemt de vraag naar energie snel toe in Zuid-Afrika. Dit vraagt om nieuwe, 'groene' bronnen. Voor Nederlandse bedrijven liggen er kansen in de productie, logistiek, toepassing en capaciteitsopbouw van groene waterstof.

Het Nederlandse ambassadenetwerk in Zuid-Afrika werkt samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO en partners, om bedrijven te helpen zich te positioneren in deze markt. Deze verkennende missie is een eerste stap in dat proces.

Programma

Deze verkennende handelsmissie zal bestaan uit:

 • Green Hydrogen Summit, georganiseerd door de Zuid-Afrikaanse overheid (kantoor van de president);
 • netwerken;
 • veldbezoeken aan de West-Kaap.

Een bezoek aan de Noord-Kaap kan worden toegevoegd aan het programma. Bedrijven die deelnemen aan de missie worden zo snel mogelijk geïnformeerd. Eventuele deelname aan dit bezoek vraagt om voorregistratie (beperkt aantal deelnemers).

Deelname en kosten

Meld u aan voor deelname. Aanmelden kan tot uiterlijk 31 oktober 2022.

Deelname kost € 500 per bedrijf exclusief btw (maximaal 2 deelnemers per bedrijf). Reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening.

Een externe partij doet een voorstel voor een reisarrangement met geschikte hotels en vluchten. Deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor het boeken van hun reis, verblijf en transfer van en naar het vliegveld.

  Organisatie

  De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert deze missie in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en in samenwerking met de Nederlandse ambassade in Pretoria, het Nederlands consulaat-generaal in Kaapstad en Export Partner.

  COVID-19-clausule

  De organisatie neemt 6 tot 8 weken voor start een besluit over het doorgaan van de missie. Dit gebeurt op basis van het dan geldende reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de dan in Zuid-Afrika geldende inreisregels en de plaatselijke situatie. Deelnemers worden hierover meteen geïnformeerd.

  Bij uitstel of annulering brengen wij geen deelnemerskosten in rekening. Ook na een besluit om de missie door te laten gaan, behoudt de organisatie zich het recht voor om de missie alsnog te annuleren, in geval van onvoorziene omstandigheden. Uiteraard brengen wij dan ook geen deelnemerskosten in rekening.

  Maatschappelijk verantwoord ondernemen

  De Nederlandse overheid vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen ( inclusief mensenrechten) belangrijk en onderschrijft de OESO-richtlijnen voor Multinationale bedrijven. In deze richtlijnen staan onder meer de MVO-normen voor internationale bedrijven.

  Meer weten?

  Heeft u vragen over deze handelsmissie? Neem dan contact op met:

  Alwin Quispel, Business Development Coach Zuid-Afrika E: alwin.quispel@rvo.nl

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1