MenuZoekenZoekenHomeEvenementen

Webinar over kansen voor de Nederlandse waterstofsector in de Nordics

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezen

Tijdens dit webinar presenteren wij de resultaten van een marktstudie naar de waterstofsector in de Nordics.

U hoort over kansen voor Nederlandse bedrijven in de waterstofsector in Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. En over hoe deze landen kunnen helpen om het waterstofecosysteem in Nederland te verbeteren.

Waterstof in de Nordics

De rol van groene waterstof is wereldwijd groter geworden. Waterstof is belangrijk voor het halen van klimaatdoelen. En voor de overgang van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. De Europese Unie wil klimaatneutraliteit behalen in 2050. Overheden stellen daarom beleidsplannen en wetten op.

In de Nordics zijn er mogelijkheden om waterstof en elektrische energie te maken, te verbruiken en te exporteren. Deze landen hebben:

  • veel bronnen voor hernieuwbare energie tegen concurrerend lage kosten;
  • grote energie- en klimaatdoelstellingen;
  • een goede naam in Research & Development (hoog technisch kennisniveau);
  • mogelijkheden om veel waterstof op te slaan;
  • grote voorraden biomassa om hernieuwbare energie van te maken.

Samenwerking tussen Nederland en de Nordics

Nederland is in Europa de op een na grootste producent van fossiele waterstof. Nederland wil een belangrijk centrum worden van groene waterstof. Dat is ook goed mogelijk door de aardgasinfrastructuur en door de goede ligging voor doorvoer naar Noordwest-Europa.

Samenwerking tussen Nederland en de Nordics heeft een goede kans van slagen door de lange ervaring in handelssamenwerking. Ook dragen de goede infrastructuur en het hoog technische niveau in beide landen hieraan bij. Nederland kan leren van de Nordics als het gaat om innovatie, import en bekwaam personeel.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Elk land in de Nordics biedt andere kansen voor Nederlandse bedrijven. Zo zijn er kansen voor Nederlandse bedrijven die een waterstofmarkt in de Nordics willen betreden. Ook zijn er mogelijkheden om met hulp van Noordse bedrijven het Nederlandse waterstofecosysteem te verbeteren.

Kansenrapport over de waterstofsector in de Nordics

Het Finse adviesbureau Spinverse heeft een marktstudie gedaan naar de waterstofsector in de Nordics. Nederlandse ambassades in Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hebben daar opdracht voor gegeven.

Tijdens het webinar presenteren wij de resultaten van deze marktstudie.

  • U krijgt inzicht in de waterstofsector van de Nordics.
  • U hoort over kansen voor Nederlandse bedrijven en over de mogelijkheden voor samenwerking in de waterstofsector van de Nordics.
  • U leert hoe RVO en de ambassades helpen bij ondernemen in de Nordics.
  • U kunt na de presentatie vragen stellen.

Deelname en kosten

Deelname aan dit webinar is gratis. De voertaal is Engels.

Aanmelden

Meld u aan. Laatste aanmelddatum is 26 juni 2023.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Rianne Scheerhoorn, Junior Innovatie Adviseur van Netherlands Innovation Network Sweden, E: rianne.scheerhoorn@minbuza.nl

Naar boven