Webinar waterstof Latijns-Amerika

Bent u actief in de energiesector, met name waterstof? En wilt u op dit gebied de markten verkennen van Colombia, Chili, Uruguay, Argentinië, Mexico en Panama? Meld u dan aan voor dit online evenement op 9 december.

De waterstof-energiesector staat wereldwijd op een keerpunt. Door de energietransitie beseffen landen en bedrijven dat het gebruik van waterstof en waterstofderivaten (ammoniak, methanol en synthetische brandstoffen) steeds belangrijker wordt.

Latijns-Amerika als hotspot voor waterstof

Een combinatie van goedkope hernieuwbare elektriciteit én de beschikbaarheid van land zorgt ervoor dat Latijns-Amerika in de belangstelling staat van (internationale) waterstofecosystemen. Landen in Latijns-Amerika zijn belangrijk voor de productie, het gebruik en de export van groene waterstof. Dit komt door:

 • lage kosten van duurzame elektriciteitsproductie;
 • beschikbaarheid van land voor onshore en offshore wind- en zonneparken;
 • toezegging van landen dat ze gaan voldoen aan internationale klimaatdoelen;
 • gunstige locaties aan zee voor de export van waterstof en -derivaten.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Met de ontwikkeling van groene waterstof kunnen Nederlandse bedrijven voordeel hebben van kansen voor opkomende waterstofecosystemen in Latijns-Amerika. Er zijn ook mogelijkheden op het gebied van de internationale handel in waterstof.

Onderwerpen tijdens het webinar

Tijdens het webinar ligt de nadruk op mogelijke samenwerkingsgebieden:

 • groene waterstofproductie;
 • kennisoverdracht;
 • mijnbouw;
 • voertuigen voor zwaar transport;
 • toeleveringsketens voor import en export.

Presentatie marktstudie

De marktstudie 'Assessment of opportunities for Dutch companies in Latin America' is uitgevoerd door consultantbureau Hinicio. Opdrachtgevers waren het Regional Business Development team van de Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze marktstudie is een eerste hulpmiddel om mogelijke samenwerkingsgebieden te onderzoeken. De studie richt zich op Colombia, Chili, Uruguay, Argentinië, Mexico en Panama.

Programma

TijdOnderdeel
15:00 - 15:05 uurWelkom en openingMarc Hauwert, regional business developer Nederlandse ambassade in Lima
15:05 - 15:10 uurToelichting Platform Waterstof Internationaal (RVO, FME, ministerie van Buitenlandse Zaken, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, TKI Nieuw Gas en New Energy Coalition)Aafke Mak, programmamanager energie, duurzaamheid & circulariteit FME
15:10 - 15:25 uurPresentatie marktstudieJuriaan van Tilburg, manager The Netherlands, Hinicio
15:25 - 15:35 uurVraag en antwoord marktstudiegemodereerd door Lisette den Breems, plaatsvervangend ambassadeur en hoofd Economische Afdeling van de Nederlandse ambassade in Santiago de Chile
15:35 - 15:45 uurToelichting kansen in Latijns-AmerikaMartijn Coopman en/of Monica Swanson, Port of Rotterdam
15:45 - 15:55 uurDiscussie en vervolgstappengemodereerd door Lisette den Breems, plaatsvervangend ambassadeur en hoofd Economische Afdeling van de Nederlandse ambassade in Santiago de Chile
15:55 - 16:00 uurAfsluitingMarc Hauwert, regional business developer Nederlandse ambassade in Lima

Deelname en kosten

Meld u aan voor het webinar. De uiterste aanmelddatum is 9 december. Deelname is gratis. De voertaal is Engels. Deelnemers ontvangen (de link naar) de marktstudie tijdens het webinar.

Meer weten?

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

Kenneth Colijn, adviseur Duurzaamheid Internationaal, RVOE: kenneth.colijn@rvo.nl

of:Jeroen Blom, business development coach Latijns-Amerika, RVOE: jeroen.blom@rvo.nl

Organisatie

Het webinar is een samenwerking van het Regional Business Development team van de Nederlandse ambassades in Latijns-Amerika, RVO en de Directie Internationaal Ondernemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Details

Locatie

Online

Datum

Do 9 dec 2021 15:00 uur

 • Uiterste aanmelddatum: 9 december
 • Deelname is gratis
 • Voertaal is Engels
Direct aanmelden