Geld verdienen met vloggen

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | KVK

Vloggen is populair. Steeds meer mensen nemen video’s op en kijken video’s. Wilt u geld verdienen met vloggen? Lees hier hoe u dat doet. Misschien bent u als vlogger ook ondernemer voor de Belastingdienst. U moet dan belasting betalen.

Wat is vloggen?

Vloggen is bloggen op video. In een vlog laat u als online videomaker (of vlogger) zien wat u in een week doet. Het is een van de vele videoformats die er zijn. Net als een tutorial. Daarin laat u zien hoe u iets het beste zelf kunt doen. Zoals make-up aanbrengen of eten koken. De video’s plaatst u vervolgens op online videoplatforms zoals YouTube, Vimeo of DailyMotion. Mensen kunnen de video bekijken, liken, delen of abonnee worden van uw videokanaal.

Hoe verdient u geld met vloggen?

Succesvolle online videomakers of vloggers plaatsen regelmatig video’s waar een groot publiek graag naar kijkt. Bijvoorbeeld omdat ze handige tips en adviezen geven over beauty, mode of lifestyle. Of omdat ze een interessant leven hebben als bekend persoon. Hoe meer kijkers, hoe groter de kans dat u als videomaker geld kunt verdienen met vloggen. De bekendste manieren zijn:

  • Advertenties die voor, tijdens of na een video te zien zijn

    Per 1.000 weergaven ontvangt u als maker een bepaald bedrag. Op een online videoplatform zet u deze functie aan. Op YouTube selecteert u bijvoorbeeld bij het uploaden ‘Inkomsten genereren met mijn video’s’.

  • Promoten van producten

    Sponsoren kunnen u vragen of u hun product wilt aanbevelen in uw video’s. In ruil daarvoor mag u het product vaak houden, soms ontvangt u ook een bepaald bedrag. Een goede match tussen merk, product en u is daarbij belangrijk. Anders is het niet geloofwaardig. En: het publiek wil geen advertentie zien, maar u.

  • Affiliate marketing

    U kunt ook zelf producten promoten. Dat heet affiliate marketing. Daar zijn speciale partnerprogramma’s voor, die de meeste webwinkels aanbieden. Zij geven u een speciale URL-link, die u in de beschrijving onder de video zet. Bijvoorbeeld: u beveelt uw vlogcamera aan. Koopt een kijker via uw link die camera? Dan krijgt u een deel van het aankoopbedrag.

Maak altijd duidelijke afspraken met sponsoren

Zo is voor beide partijen duidelijk wat jullie van elkaar verwachten. Zet de afspraken ook zwart op wit.

Wanneer bent u als vlogger ondernemer?

Vlogt u als hobby en plaatst u af en toe een video? Dan bent u niet meteen ondernemer. Maar als u geld of producten gaat verdienen met uw video's, kan het zijn dat u ondernemer bent. U moet zich dan als ondernemer inschrijven bij KVK. En belasting betalen aan de Belastingdienst. Zet daarvoor alvast geld opzij. Als ondernemer heeft u misschien recht op voordelen. Zoals de ondernemersaftrek.

Feiten en cijfers: hoeveel filmproducenten, waaronder vloggers, zijn er?

De grafiek toont het aantal eenmanszaken in filmproductie, waaronder vloggers. Dit aantal neemt de laatste jaren vrijwel onafgebroken toe.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
KVK