Dit artikel is gerelateerd aan:

GGD-inspectie in de kinderopvang

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) controleert de kwaliteit van uw kinderopvanglocatie (kindercentrum, gastouderopvanglocatie).

Controle bij starten kinderopvang

Die controle begint bij het opzetten van een kinderopvang. U moet met uw kinderopvangorganisatie in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) staan. Doet u hiervoor een aanvraag? Dan onderzoekt een inspecteur van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD)Externe link de kwaliteit van uw opvang. Met de resultaten van dat onderzoek, bepaalt de gemeente of uw locatie in het LRK komt. Zodra u na de registratie begint met uw kinderopvang, dan doet de GGD binnen drie maanden opnieuw onderzoek.

Jaarlijkse controle GGD

Als uw kinderopvangorganisatie in het LRK staat, controleert een GGD-inspecteur ieder jaar of uw kinderopvanglocatie aan de landelijke kwaliteitseisen voldoet. De GGD-inspecteur komt langs zonder dat eerst te melden en controleert onder meer op:

De GGD-inspecteur controleert dit door:

  • observaties
  • gesprekken met u
  • gesprekken met uw medewerkers
  • documentenonderzoek
  • gesprekken met de oudercommissie

Risicoprofiel kinderopvang

De GGD-inspecteur gebruikt risicoprofielenExterne link bij de controle. Uw kinderopvang krijgt een kleur (rood, oranje, geel of groen). De kleur bepaalt hoe intensief de GGD uw kinderopvang controleert. U krijgt ieder jaar een nieuw risicoprofiel.

GGD-inspectierapport is openbaar

Na het onderzoek maakt de GGD-inspecteur een rapport. De GGD-inspectierapporten zijn openbaar. U moet de inspectierapporten op uw website plaatsen. Heeft u geen website? Dan moeten ouders hen personeel het rapport altijd kunnen bekijken op een toegankelijke plaats. De rapporten staan ook op de website van het Landelijk Register KinderopvangExterne link. Gegevens over alle opvanglocaties staan ook op Kinderopvangkaart.nlExterne link.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven