BIG-nummer moet vindbaar zijn

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Ingangsdatum: 1 april 2019

Wat is er veranderd?

Bent u een BIG-geregistreerde zorgverlener? U moet uw BIG-nummer actief bekend maken. Hierdoor is het voor patiënten makkelijker te controleren of een zorgverlener in het BIG-register staat ingeschreven. U moet ervoor zorgen dat iedereen uw BIG-nummer makkelijk en snel kan vinden.

Worden uw naam en beroep op dit moment nergens bekend gemaakt? Dan bent u na 1 april 2019 niet verplicht om het BIG-nummer bekend te maken.

Waar moet u het BIG-nummer vermelden?

U vermeldt het nummer op alle plekken waar u beroepsmatig uw naam en beroep (of die van de zorgverleners die u in dienst heeft of inhuurt) bekend maakt. Dit zijn in ieder geval de plekken hieronder (indien van toepassing):

  • website(s) en andere digitale media
  • briefpapier en e-mailhandtekening
  • rekeningen
  • in wachtkamers van praktijken en ziekenhuizen waar de naam van de BIG-geregistreerde zorgverlener wordt vermeld

Zo snel mogelijk aanpassen

De regel geldt sinds 1 april 2019. Sommige aanpassingen vragen meer tijd. Bijvoorbeeld het aanpassen van rekeningen en websites van grote organisaties met veel BIG-geregistreerde zorgverleners. Voor deze zaken moet een plan zijn om zo snel mogelijk na 1 april wel te voldoen aan de regel.

U mag uw voorbedrukte briefpapier blijven gebruiken tot uw voorraad op is.

Waar kunt u uw BIG-nummer vinden?

In ‘Mijn-BIG-registerExterne link’ kunt u uw eigen registratie en uw BIG-nummer vinden. U heeft hiervoor uw DigiD of uw BIG-login (als u in het buitenland woont) nodig.

Voor wie?

  • BIG-geregistreerde zorgverleners

Wanneer?

De wijziging van de wet BIG is ingegaan op 1 april 2019.

Actueel: Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat in overlegExterne link met beroeps- en brancheorganisaties, ZN en de Patiëntenfederatie over het zichtbaar voeren van het BIG-nummer. Dit leidt mogelijk tot een aangepaste uitwerking van de wet (AMvB). De minister heeft de IGJ gevraagd tot die tijd niet te handhaven op het zichtbaar voeren van het BIG-nummer.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven