ISDE Particulieren

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Uw huis verwarmen tegen lagere kosten en in Nederland de uitstoot van CO2 verminderen? Particulieren met een burgerservicenummer (BSN) en buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland kunnen ISDE-subsidie aanvragen. U krijgt een deel van uw investeringskosten terug na aanschaf van een of meer warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels.

Budget

Beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren: € 100 miljoen in 2019. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.

Stand van zaken

Wilt u weten hoeveel budget er in 2019 nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDEExterne link.

Hernieuwde subsidieaanvraag bij uitputting budget

Het kan voorkomen dat het subsidiebudget voor het jaar op is. U ontvangt dan een brief waarin staat dat de subsidie niet wordt uitgekeerd door uitputting van het budget. Vanaf dit moment heeft u 12 maanden de tijd om opnieuw uw aanvraag in te dienen. U kunt dan aanspraak maken op het beschikbare budget van het opvolgende jaar.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor ISDE moet u voldoen aan de Voorwaarden voor ISDE particulieren.Externe link

Voor welke apparaten geldt de ISDE?

Aan de apparaten die in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie stellen we specifieke technische eisen. Bekijk de eisen, goedgekeurde types en subsidiebedragen voor:

Aanvragen

  • In 2019 kunt u subsidie aanvragen tot en met 31 december 2019 (17.00 uur). Aanvragen doet u via mijn.rvo.nlExterne link. U heeft hiervoor DigiDExterne link (particulieren) nodig.
  • RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.
  • Meer dan 90% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af. De overige aanvragen ontvangen na ongeveer 7 weken een brief. Hierin vermelden we dat de afhandeltermijn eenmalig wordt verlengd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie ontbreekt.

Stappenplan voor uw aanvraag

Gaat u ISDE subsidie aanvragen? Doorloop eerst het ISDE Stappenplan voor uw aanvraagExterne link.

In de praktijk

Hoe verwarmt u uw huis op een duurzame manier en zorgt u voor warm water? Met een handige tool ziet u welke techniek voor uw woning het meest geschikt is. Ga naar de campagnewebsite www.duurzamewarmte.nlExterne link.

Veelgestelde vragen

Lees de veelgestelde vragenExterne link

Wet- en regelgeving

Heeft u meer informatie nodig om na te gaan of een apparaat voldoet aan de (technische) eisen voor de Investeringssubsidie duurzame energie? Raadpleeg dan de documentatie en verordeningen Wet- en regelgeving (ISDE)Externe link

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland