Korting mag niet misleidend zijn

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen
Ingangsdatum: 28 mei 2022

Wat is er veranderd?

Werkt u in de retail? En heeft u producten in de aanbieding? U moet als 'van'-prijs de laagste prijs vermelden die u heeft gebruikt in een periode van minimaal 30 dagen voor de korting ingaat.

Soms verhogen verkopers korte tijd de prijs van producten, om deze daarna te verlagen. De verkopers presenteren dit dan als een grote prijsvermindering. Er zijn nieuwe regels om hier een einde aan te maken. Het doel is om te voorkomen dat consumenten worden misleid.

De nieuwe regels bepalen dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van af gaat (de ‘van-prijs’), de laagste prijs moet zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd.

Er zijn drie uitzonderingen op deze regel:

  • progressief lager maken van de prijs (acties met een steeds stijgende korting)
  • producten die minder dan 30 dagen op de markt zijn (introductiekorting)
  • producten die snel bederven (met een 'te gebruiken tot'-datum)

Voor wie?

  • ondernemers die producten met korting aanbieden

Wanneer?

De wijziging van het ‘Besluit prijsaanduiding producten’ is ingegaan op 28 mei 2022. Dit is een gevolg van het ingaan van de 'Implementatiewet richtlijn modernisering consumentenbescherming' op 28 mei 2022.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1