Maak uw bedrijfspand energiezuinig voor 2023

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Vanaf 2023 is ieder kantoor groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dat geldt voor bestaande bouw. Uw gebouw energiezuinig maken met bijvoorbeeld zonnepanelen zorgt voor lagere energiekosten. De overheid ondersteunt u hierbij met advies en subsidies.

Check uw energielabel

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel CExterne link hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Als uw kantoor het label A, B of C heeft voldoet het aan die norm. Check daarom uw EnergielabelExterne link, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.

Let op: Per 1 januari 2021 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG)Externe link.

Tip: Gebruik de energiebesparingsverkenner

De Energiebesparingsverkenner is een eenvoudig hulpmiddel om een indicatie te krijgen van:

  • het huidige en het mogelijke energielabel van uw gebouw;
  • de investeringskosten;
  • de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd;
  • het milieueffect, uitgedrukt in CO2-reductie per m2.

Schakel een erkend energieadviseur in

Uw kantoor heeft een Energielabel D t/m G. Dan kan het soms zonder ingrijpende verbouwing het label C halen. Vraag hiervoor advies bij een erkend energieadviseur. De adviseur controleert het gebouw en stelt verbeteringen voor. Misschien krijgt uw pand na wat simpele aanpassingen meteen het hogere Energielabel A of B. Lees hoe CarglassExterne link met hulp van een adviseur haar hoofdkantoor verbeterde van energielabel F naar C.

Verbeter de energieprestatie van uw gebouw

Vraag een energieprestatieadvies (EPA) aan. Met dit maatwerkadvies kunt u bouwkundige en installatietechnische maatregelen nemen om de energieprestatie van uw gebouw te verbeteren. Dat levert u een lagere energierekening, minder milieubelasting en een gezonder binnenklimaat. Een EPA wordt opgesteld door een gecertificeerde EPA-adviseurExterne link.

Maak gebruik van financiële regelingen

De overheid ondersteunt ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Hier zijn verschillende financiële en fiscale regelingen voor. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van de volgende subsidies:

Er zijn nog meer financiële en fiscale regelingen voor duurzame energievoorzieningen. Check ze in de energiesubsidiewijzer voor gebouwenExterne link.

Onderzoek de mogelijkheden van bodemenergie en aardwarmte

Uw gebouw verwarmen of juist verkoelen met aardwarmte of bodemenergie? De overheid stimuleert deze vorm van duurzame energie met fiscaal voordeel en subsidies. Onderzoek of deze alternatieve energiebronnenExterne link iets voor u zijn.

Laat u inspireren door andere ondernemers

Lees hoe andere ondernemersExterne link energiebesparende maatregelen in hun bedrijf hebben toegepast met hulp van de overheid. Lees ook hoe bedrijventerreinen de energietransitie aanpakkenExterne link door onder andere energiebesparing.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland