Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regelsMarktvergunning aanvragen

Marktvergunning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Wilt u op de markt staan? Dan heeft u een marktvergunning van de gemeente nodig. Lees er hier meer over.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Gemeente De Ronde VenenAndere gemeente, provincie of waterschap?

Wilt u op de markt staan om uw producten of diensten te verkopen? Dan heeft u een marktvergunning van de gemeente nodig. Dit wordt ook wel een marktplaatsvergunning genoemd. U vraagt een marktvergunning aan bij de gemeente waar u op de markt wilt staan. Hiervoor moet u ingeschreven zijn bij KVK. Met een marktvergunning heeft u recht op 1 standplaats op een markt.

Soorten marktstandplaatsen

Er zijn verschillende soorten marktstandplaatsen waarvoor u een marktvergunning kunt aanvragen, zoals:

  • dagplaatsen
  • vaste standplaatsen
  • standwerkersplaatsen
  • seizoenstandplaatsen

Let op: Een marktvergunning is niet hetzelfde als een standplaatsvergunning. U heeft een standplaatsvergunning nodig als u op of aan de openbare weg goederen of eten wilt verkopen vanuit een kraam of wagen. Wilt u goederen of eten verkopen zonder een standplaats? Dan heeft u een ventvergunning nodig.

Kosten marktplaatsvergunning

Voor een marktplaatsvergunning betaalt u in de meeste gemeenten een vergoeding (leges). De hoogte van dit bedrag verschilt:

  • per gemeente
  • per soort marktstandplaats
  • per vierkante meter van uw marktstandplaats

Neem contact op met uw gemeente voor de kosten voor uw marktvergunning.

Precariobelasting

Naast de kosten voor uw marktvergunning rekenen sommige gemeenten ook een aparte precariobelasting (precario). Andere gemeenten nemen deze belasting op in de kosten voor de vergunning. Controleer bij uw gemeente of u apart precario moet betalen.

Digitaal marktvergunning aanvragen met de berichtenbox

De marktvergunning vraagt u digitaal aan bij de gemeente via de berichtenbox. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Naar boven