MKB-actieplan: steun voor ondernemers

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De overheid ondersteunt ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) bij grote uitdagingen. Zoals digitalisering, personeel en financiering. Dit is een aantal van de acties en maatregelen uit het MKB-actieplan.

Personeel en onderwijs

Financiering

Digitalisering

Innoveren

Bekijk het MKB-actieplan

In het volledige document van het MKB-actieplanExterne link is op thema veel meer te vinden waar u voordeel van kunt hebben. Bijvoorbeeld over franchising, aanbestedingsregels en ondernemingsrecht.

Internationaal ondernemen

Regelgeving

  • De overheid moet ondernemers laten meepraten over nieuwe wetten en regels die gevolgen voor het mkb kunnen hebben. Het doel is om de regeldrukExterne link zo veel mogelijk te voorkomen of beperken. Dit heet de MKB-toetsExterne link. Om de MKB-toets optimaal te laten werken kunt u deelnemen aan panelgesprekken. U moet zich hiervoor aanmeldenExterne link.
  • De Rijksoverheid ondersteunt het platform betaalme.nuExterne link. Dit platform helpt ondernemers met een snellere betaling door klanten. Het platform helpt ook bij het invoeren van digitaal factureren, het debiteurenbeheer en incasso’s.

Fiscale zaken

  • De belasting op winst en arbeid voor het mkb gaat in stappen omlaag. BekijkExterne link hoe het mkb-tarief in de vennootschapsbelasting verandert.
  • Ondernemers kunnen met de subsidieregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) hun loonkosten voor ontwikkeling en onderzoek (research and development) verlagen.
  • Bedrijven mogen de winst uit octrooien of activiteiten van de WBSO-regeling onderbrengen in een lagere tariefbox (binnen de vennootschapsbelasting): de innovatieboxExterne link.

Op de hoogte blijven?

Wilt u nieuws ontvangen over het MKB-actieplan? Abonneer u op de Nieuwsflits MKB-actieplanExterne link.

Deze informatie is geplaatst door

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat