Modelovereenkomst voor zzp'ers (wet DBA)
Werkt u als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) voor een of meerdere opdrachtgevers? Of bent u opdrachtgever van zzp'ers? Dan moet u weten of de Belastingdienst de opdrachtnemer ziet als ondernemer of als werknemer in loondienst.
Werken met een modelovereenkomst
De opdrachtgever kan vragen om een modelovereenkomst. Modelovereenkomsten zijn een onderdeel van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA). Zolang opdrachtgever en opdrachtnemer/zzp'er volgens deze modelovereenkomsten werken, weet de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen hoeft in te houden.
Arbeidsrelatie vastleggen in overeenkomsten
De Belastingdienst heeft modelovereenkomsten om de arbeidsrelatie vast te leggen. Opdrachtnemer en opdrachtgever kunnen de volgende modelovereenkomsten gebruiken:
- Een algemene modelovereenkomst. Met deze overeenkomsten zijn de meeste arbeidsrelaties gedekt waarbij er geen sprake is van loondienst.
- Een modelovereenkomst voor een branche of beroepsgroep. Deze overeenkomsten zijn voor iedereen die werkt volgens de voorwaarden van een branche of beroepsgroep.
- Een individuele overeenkomst. Deze overeenkomsten kunt u gebruiken als u werkt onder dezelfde omstandigheden en in hetzelfde beroep.
U kunt ook uw eigen overeenkomst laten beoordelen door de Belastingdienst.
Is een modelovereenkomst verplicht?
U bent niet verplicht een modelovereenkomst te gebruiken. Werkt u niet met een modelovereenkomst of een door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst? Dan moeten de opdrachtgever en opdrachtnemer bepalen of er sprake is van loondienst. Lees meer over wanneer er sprake is van loondienst.
Controle Belastingdienst
De Belastingdienst controleert of opdrachtgevers zich aan de wet DBA houden. Als u als opdrachtgever kwaadwillend bent of de aanwijzingen niet opvolgt, dan zal de Belastingdienst handhaven. Dat kan met naheffingsaanslagen (eventueel met boete) en correctieverplichtingen.