Nieuwe btw-regels voor internationale e-commerce

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen
Ingangsdatum: 1 juli 2021

Wat is er veranderd?

Heeft u een webshop? Levert u artikelen door middel van dropshipping? En levert u goederen of diensten aan klanten die geen btw-aangifte doen in andere landen van de Europese Unie? Er zijn nieuwe regels voor btw op e-commerce.

Drempelbedragen zijn verdwenen

De drempelbedragen voor afstandsverkopen voor ieder apart EU-land zijn verdwenen. Er is nu 1 drempelbedrag van € 10.000. Dit drempelbedrag geldt voor alle afstandsverkopen van goederen samen met de verkoop van digitale diensten aan klanten in de EU. Als het totaalbedrag aan verkopen in afzonderlijke EU-landen elk jaar onder de € 10.000 blijft, mag een Nederlandse webshop Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Komt u boven het drempelbedrag van € 10.000? Dan brengt u het btw-tarief in rekening van het EU-land waar uw klant woont.

Btw-vrijstelling import tot € 22 verdwenen

Bij invoer van goederen in de EU gold voorheen een btw-vrijstelling voor invoer-btw op pakketten met een waarde tot en met € 22. Deze vrijstelling is verdwenen. Sinds 1 juli 2021 is bij invoer van goederen in de EU invoer-btw verschuldigd. Zendingen met een waarde tot en met € 150 blijven wel vrijgesteld van invoerrechten.

Platforms dragen btw af bij actieve rol

Een ondernemer is verantwoordelijk voor de btw-afdracht over producten die hij via een platform aan klanten verkoopt. In de nieuwe btw-regels zijn de platforms verantwoordelijk voor deze btw-afdracht als het platform een ‘actieve rol’ speelt. Een actieve rol is meer dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld bestellingen en betalingen van producten mogelijk maken. Het platform wordt dan geacht de goederen te leveren aan de particuliere klant in plaats van de verkoper. Dat noemen we 'platformfictie'. De platforms moeten dan de btw betalen over de pakketjes van de verkopers die via hun platform verkopen.

Er zijn 2 situaties bij platformfictie waarbij de platforms btw moeten betalen:

  • Afstandsverkopen van goederen die van buiten de EU worden ingevoerd en binnen de EU worden geleverd aan klanten die geen btw-aangifte hoeven te doen. En de zending heeft een waarde van maximaal € 150. Dit is de 'invoervariant'.
  • Een ondernemer, die zelf buiten de EU is gevestigd, verkoopt goederen vanuit een opslagplaats in de EU. In dat geval maakt de waarde van de goederen niet uit. Dit is de 'EU-variant'.

Bij de 'invoervariant' speelt de waarde wél een rol (max € 150) en bij de 'EU-variant' niet.

Het platform moet bij platformfictie btw betalen in het land waar de klant woont. Verder geldt dat een verkoper via het platform goederen levert aan klanten in de EU.

Voor wie?

  • ondernemers die goederen of diensten leveren aan klanten die geen btw-aangifte doen in andere landen van de Europese Unie
  • platforms

Wanneer?

De nieuwe btw-regels zijn ingegaan op 1 juli 2021.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven