Zoeken

Nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten

Deze informatie is geplaatst door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen
Ingangsdatum: 1 april 2023

Wat verandert er?

Bent u een ondernemer met een kleine energieaansluiting? Als u als kleinverbruiker uw energiecontract voor de einddatum opzegt, betaalt u nu een vast bedrag van 50 tot maximaal 125. Dit geldt voor gas en voor elektriciteit. Straks is de opzegvergoeding geen vast bedrag meer. De opzegvergoeding is dan hetzelfde bedrag als het verlies dat uw leverancier maakt, omdat u het contract vroegtijdig opzegt.

De maximale opzegvergoeding is afhankelijk van:

  • hoeveel energie u volgens het oude contract nog zou afnemen
  • het prijsverschil tussen het tarief van het lopende contract en het actuele tarief voor een zelfde contract bij dezelfde leverancier

De nieuwe opzegvergoeding is laag als de resterende hoeveelheid energie laag is of als het verschil tussen de tarieven klein is. Bij een grotere resterende hoeveelheid of een groter prijsverschil kan de opzegvergoeding hoger zijn.

Kleinverbruikers

Deze nieuwe regels gelden voor alle vaste contracten die alle kleinverbruikers na 1 april 2023 (streefdatum) afsluiten. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor de bestaande contracten blijven de oude regels gelden, ook na 1 april 2023.

Energieleveranciers mogen alleen een opzegvergoeding vragen voor het tussentijds opzeggen van een contract met een vaste looptijd en een vaste prijs. Omdat de energieverbruiker betaalt voor het verlies van de leverancier, zullen de leveranciers naar verwachting weer vaste contracten aanbieden.

Voor wie?

Wanneer?

De nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten gaan in als juridisch en technisch geregeld is dat consumenten bij het opzeggen van een vast contract automatisch bericht ontvangen over de hoogte van de opzegvergoeding. Dit zal naar verwachting op 1 april 2023 geregeld zijn.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1