Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: 1 juni 2023

Wat is er veranderd?

Bent u een ondernemer met een kleine energieaansluiting? Als u als kleinverbruiker uw energiecontract voor de einddatum opzegt, betaalde u voorheen een vast bedrag van € 50 tot maximaal € 125. Dit geldt voor gas en voor elektriciteit. Nu is de opzegvergoeding geen vast bedrag meer. De opzegvergoeding is nu hetzelfde bedrag als het verlies dat uw leverancier maakt, omdat u het contract vroegtijdig opzegt.

De maximale opzegvergoeding is afhankelijk van:

  • hoeveel energie u volgens het oude contract nog zou afnemen
  • het prijsverschil tussen het tarief van het lopende contract en het actuele tarief voor een zelfde contract bij dezelfde leverancier

De nieuwe opzegvergoeding is laag als de resterende hoeveelheid energie laag is of als het verschil tussen de tarieven klein is. Bij een grotere resterende hoeveelheid of een groter prijsverschil kan de opzegvergoeding hoger zijn.

Kleinverbruikers

Deze nieuwe regels gelden voor alle vaste contracten die alle kleinverbruikers na 1 juni 2023 afsluiten. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Voor de bestaande contracten blijven de oude regels gelden, ook na 1 juni 2023.

Energieleveranciers mogen alleen een opzegvergoeding vragen voor het tussentijds opzeggen van een contract met een vaste looptijd en een vaste prijs. Omdat de energieverbruiker betaalt voor het verlies van de leverancier, zullen de leveranciers naar verwachting weer vaste contracten aanbieden.

Voor wie?

Wanneer?

De nieuwe regels voor opzegvergoeding van energiecontracten is ingegaan op 1 juni 2023.

Zie ook

Naar boven