Dit artikel is gerelateerd aan:

Overheidsinformatie opvragen (Wob) en hergebruiken (open data)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

< 1 min lezen
Overheidsinformatie is altijd openbaar. Dat is alleen niet zo als wetten bepalen dat de informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Overheidsinformatie is op verschillende manieren beschikbaar, bijvoorbeeld via overheidswebsites.

Direct regelen of meer weten?

Bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

  Overheidsinformatie is altijd openbaar. Dat is alleen niet zo als wetten bepalen dat de informatie niet geschikt is om openbaar te maken. Overheidsinformatie is op verschillende manieren beschikbaar, bijvoorbeeld via overheidswebsites. Daarnaast kunt u overheidsinformatie opvragen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat heet een Wob-verzoek. In sommige gevallen kan de overheid openbaarmaking weigeren. Onredelijke verzoeken om informatie hoeft de overheid niet in behandeling te nemen.

  Hoe dient u een Wob-verzoek in?

  U dient uw Wob-verzoek in bij een bestuursorgaan. U bepaalt zelf hoe u dit doet, bijvoorbeeld per telefoon, e-mail of brief. Het bestuursorgaan moet uw verzoek doorsturen als een ander bestuursorgaan de gevraagde informatie heeft (doorzendplicht). Het bestuursorgaan neemt een beslissing binnen 4 weken na ontvangst van het Wob-verzoek. Deze termijn kan worden verlengd, bijvoorbeeld bij zeer omvangrijke verzoeken.

  Overheidsinformatie hergebruiken (open data)

  Op grond van de Wet hergebruik overheidsinformatie (Who) kunt u de overheid vragen om overheidsinformatie te geven. Dit kan voor commerciële of niet-commerciële doeleinden. U kunt de verstrekte informatie combineren met andere informatie of data. Deze overheidsinformatie kan zo als basis dienen voor nieuwe producten en diensten, zoals apps, visualisaties en analyses.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven