Dit artikel is gerelateerd aan:

Regels kinderopvang tijdens corona

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 2 min lezen

Werkt u in de kinderopvangsector? Ouders, gastouders en personeelsleden moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en ook onderling. U moet goed schoonmaken en goed ventileren. U let op gezondheidsklachten bij uzelf, personeelsleden en bij de kinderen.

BSO's open

Vanaf maandag 10 januari 2022 is de buitenschoolse opvang (bso) weer open. De kinderdagopvang (0-4 jaar) en gastoudersopvang (0-12 jaar) waren al open.

Regels voor uw kinderopvang

De hele kinderopvangsector werkt volgens het Generiek Kader kinderopvang en volgens het protocol Kinderopvang. In het protocol Kinderopvang staat welke maatregelen medewerkers en gastouders moeten nemen.

Zieke kinderen

Wanneer mogen kinderen wel of niet naar de kinderopvang komen? Kinderen van 0 tot 4 jaar hoeven in principe niet thuis te blijven bij verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn). Kinderen van 0 tot 4 jaar die nauw contact hebben gehad met iemand met corona mogen naar de opvang als ze geen klachten hebben. Als een kind gedurende de dag in de opvang zwaardere klachten krijgt, dan moet het meteen naar huis.

Kinderen moeten thuisblijven als:

 • ze 4 tot 12 jaar zijn en verkoudheidsklachten hebben. Na een negatieve (zelf)testuitslag mogen ze weer naar de opvang.
 • ze een huisgenoot hebben met corona (bekijk voor de uitzonderingen de quarantainecheck)
 • ze nauw contact hebben gehad met iemand met corona. Dit geldt in principe niet voor (nauwe) contacten binnen de kinderopvang.
 • ze klachten hebben en getest worden op corona. Dan blijven ze thuis tot de testuitslag.
 • ze klachten hebben en een ander kind of medewerker op de groep besmet is met corona (dit geldt voor kinderen tot 13 jaar)
 • ze zwaardere klachten hebben zoals koorts, benauwdheid of veel hoesten

Bij meer dan 2 besmettingen in korte tijd op een groep of klas, geldt het advies dat de groep of klas in quarantaine gaat. Lees alle regels in het Protocol Kinderopvang.

Zieke gastouders of medewerkers

Voor u als gastouder of uw medewerkers geldt dat u niet gaat werken als:

 • u coronaklachten (hoesten, neusverhoudheid, verhoging of koorts, benauwdheid, geur- of smaakverlies) heeft, bij een negatieve (zelf)testuitsag mag u weer aan het werk
 • u corona heeft
 • uw huisgenoot corona of coronaklachten heeft (bekijk voor de uitzonderingen de quarantainecheck)
 • u terugkomt uit een zeer hoogrisicogebied (u moet eerst in thuisquarantaine)
 • u bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (nauw contact). (Nauwe) contacten binnen de kinderopvang vallen hier in principe niet onder.

Zijn er meer dan 2 besmettingen in korte tijd op een groep of klas? Dan geldt het advies dat alle pedagogisch medewerkers van deze groep die in contact zijn geweest met de positief geteste personen in quarantaine gaan.

Krijgt u of uw medewerker klachten gedurende de dag? Dan moet u of uw medewerker meteen stoppen met werken. Lees alle regels in het Protocol Kinderopvang.

Medewerkers testen

Pedagogisch medewerkers kunnen voorrang krijgen bij de coronatesten. Voorrang geldt alleen als het echt nodig is: als er geen vervanging is en als de groep naar huis moet als de medewerker er niet is. Gastouders kunnen via het gastouderbureau of in het uiterste geval via de brancheorganisatie Nysa een voorrangsverklaring invullen.

Het advies aan pedagogisch medewerkers is om 2 keer per week een zelftest te doen. Sommige organisaties geven deze zelftesten aan hun personeel. Het doen van een zelftest is altijd vrijwillig.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)