Dit artikel is gerelateerd aan:

Regels voor contactberoepen (zoals kapper, schoonheidsspecialist)

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

Vanaf 3 maart mogen alle contactberoepen (bijvoorbeeld kappers, tatoeëerders en nagelstylisten) weer werken, met uitzondering van sekswerkers.

Uw klanten en uw personeel moeten zich aan de coronaregels houden. Maak de regels voor uw klanten duidelijk en zichtbaar buiten en in uw zaak. De coronaregels gelden ook als u geen zaak heeft, maar thuis of bij de klant thuis werkt.

Wat zijn contactberoepen?

Contactberoepen zijn bijvoorbeeld:

  • (para)medische beroepen (zoals fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, tandprotheticus, keuringsarts)
  • persoonlijke verzorging (zoals kapper, schoonheidsspecialist, pedicure)
  • alternatieve geneeswijzen (masseur, acupuncturist, chiropractor, homeopaat)
  • rij-instructeurs
  • tatoeëerders
  • sekswerkers

Bestellen en afhalen

Heeft u een locatie met een winkelfunctie? Dan mag uw locatie tot 20.00 uur open zijn voor het verkopen van producten. U moet zich houden aan de regels voor winkels tijdens corona.

1,5 meter afstand houden

U moet uw werk zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand organiseren. Maak duidelijk hoeveel klanten er tegelijk in uw zaak mogen zijn. U mag klanten weigeren.

Klanten op afspraak

Klanten mogen alleen op afspraak komen. Spreid de afspraken over de dag en zorg dat er zo weinig mogelijk contact tussen uw klanten is. U moet de contactgegevens van uw klanten registreren (registratieplicht). De registratieplicht geldt niet als u daardoor uw beroep niet kunt uitoefenen of als het de veiligheid of welzijn van iemand in de weg staat (bijvoorbeeld voor zorgverleners, handhavers en opsporingsambtenaren).

Gezondheidscheck

Bij de reservering of als uw klant bij u komt, moet u een gezondheidscheck doen. Werknemers die last hebben van verkoudheidsklachten of koorts moeten thuisblijven.

Regelmatig schoonmaken

Was voor en na de behandeling uw handen en laat de klant de handen wassen bij binnenkomst. Maak na iedere klant de werkplek en het materiaal schoon. Zorg voor goede ventilatie in uw zaak.

Mondkapje dragen

Sinds 1 december is het voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Voor contactberoepen geldt dat u en uw klant een mondkapje moeten dragen.

Protocollen voor contactberoepen

Bekijk of uw branche een protocol heeft opgesteld met daarin speciale regels voor uw beroep. Bijvoorbeeld:

Let op: een protocol is geen wetgeving, maar een uitwerking van de RIVM-adviezen voor de werkvloer.

Financiële regeling gebruiken

Wilt u door de coronacrisis een financiële regeling aanvragen of heeft u dat al gedaan? Het open of dicht zijn van uw zaak speelt geen rol. Als u voldoet aan de voorwaarden van de specifieke regeling dan kunt u deze aanvragen of gebruiken.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven